Η Φινλανδία καταργεί την ενέργεια από άνθρακα έως το 2030

Η Φινλανδία είναι η τελευταία χώρα που ανακοίνωσε την επικείμενη σταδιακή κατάργηση όλων των μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, ακολουθώντας τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Καναδάς, ο οποίος έχει ήδη μειώσει σημαντικά τη χρήση άνθρακα σε περίπου 7% της εγχώριας παραγωγής ενέργειας, ανακοίνωσε την κατάργηση της χρήσης του ως το 2030. Η υδροηλεκτρική ενέργεια, που ήδη κυριαρχεί στην παραγωγή ενέργειας της χώρας, θα καλύψει το κενό του άνθρακα, αλλά θα γίνουν επίσης επενδύσεις στην αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Μια εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση του Καναδά, η Γαλλία ανακοίνωσε ένα πιο επιθετικό χρονοδιάγραμμα για τη δική της σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, με ορίζοντα το 2023. Ο στόχος θεωρείται εύκολα εφικτός, δεδομένου ότι έχει ήδη μειώσει τη χρήση του άνθρακα στο 3% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χάρις στην ισχυρή εγχώρια πυρηνική βιομηχανία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία ενέκρινε επίσημα το λεγόμενο «Σχέδιο Δράσης για το Κλίμα του 2050», το οποίο περιλαμβάνει τη σταδιακή κατάργηση τουλάχιστον των μισών μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα έως το 2030, με τις υπόλοιπες να ακολουθούν μέχρι το τέλος του 2050.

Η Φινλανδία είναι η τελευταία χώρα που εντάσσεται σε αυτή την ομάδα, πέρα από πολύ μικρές χώρες χωρίς ισχυρή βιομηχανία και εκπομπές άνθρακα. Η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων ανακοίνωσε μια πιο επιθετική λύση, απαγορεύοντας εντελώς τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας από το 2030. Η Φινλανδία σήμερα παράγει περίπου το 12% της ηλεκτρικής της ενέργειας από άνθρακα, τον οποίον εισάγει εξ ολοκλήρου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση