Η φωτιά στα Γρεβενά έφτασε στη Βάλια Κάλντα και απειλεί τον Εθνικό Δρυμό (φωτο+vid)

Μαίνεται η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στην περιοχή Τσακατούρα Γρεβενών, η οποία φαίνεται να έχει περάσει και μέσα στον Εθνικό Δρυμό Πίνδου, τη γνωστή και πανέμορφη Βάλια Κάλντα.

Η φωτιά που είναι σε εξέλιξη είναι έρπουσα και όχι επικόρυφη και εξαπλώνεται στο ρέμα του Αυγού στη Βάλια Κάλντα, στα όρια της Π.Ε. Γρεβενών.

Πρόκειται για δύσβατη περιοχή φωτιά σε χαράδρα ανάμεσα στη Βωβούσα του Νομού Ιωαννίνων και το Περιβόλι Γρεβενών. Η πυρκαγιά κατακαίει δάσος μαύρης πεύκης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης ανέλαβε πλέον την επιχειρησιακή διαχείριση.

Στο σημείο βρίσκονται 17 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 3 οχήματα, καθώς και 10 άτομα μονάδα ΕΜΟΔΕ (δασοκομάντος) από τα Ιωάννινα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 2 Ε/Π.

Η πυρκαγιά εκτιμάται πως μέχρι στιγμής έχει κάψει τέσσερα στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ δεν βρίσκεται κοντά σε οικισμούς.

Όπως φαίνεται και σε βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media, το πύρινο μέτωπο έχει φτάσει πια τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα.

 

Μεγάλη είναι η ανησυχία καθώς η φωτιά εξελίσσεται σιγά – σιγά στον μοναδικό παρθένο εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα, όπου τόσο η χλωρίδα όσο και η πανίδα της περιοχής είναι πλούσια. Φιλοξενεί περισσότερα από 80 είδη πουλιών (11 από τα οποία είναι αρπακτικά) ορισμένα είναι και προστατευόμενα. Μερικά από αυτά τα πουλιά είναι γεράκια, γερακίνες, αετοί όπως επίσης πουλιά του δάσους και των νυκτόβιων. Αποτελεί καταφύγιο για κάθε λογής άγριο ζώο. Άλλα σπάνια θηλαστικά που ζουν εκεί είναι η βίδρα, το ζαρκάδι και ο αγριόγατος. Αποτελεί, επίσης, σπίτι για αγριόγιδες, αρκούδες και ειδικό βιότοπο για δρυοκολάπτες.

Πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής και εθελοντές δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, σε μια προσπάθεια να μην πάρει η φωτιά διαστάσεις και δεν θα μπορεί να ελεγχθεί σ’ ένα δάσος μοναδικού φυσικού κάλλους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΡΤ.

Στο δύσκολο έργο της Π.Υ. συνδράμει η Αντιπεριφέρεια Γρεβενών, με την Αντιπεριφέρεια Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας, που βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση