«Εφιάλτης» για τον ύπνο μας η φωτορύπανση

Μπορεί οι καλοφωτισμένοι δρόμοι είναι καλοί για την ασφάλεια των οδηγών και των πεζών, αλλά όταν ο φωτισμός αγγίζει τα όρια της φωτορύπανσης, τότε επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Βανκούβερ του Καναδά.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Δρ Μορίς Οχαγιόν, μελέτησαν επί μια οκταετία 15.863 ανθρώπους, ο οποίοι καλούνταν ανά τακτικά διαστήματα να περιγράψουν τον ύπνο τους και άλλα ιατρικά προβλήματα.

Οι ερευνητές συσχέτισαν αυτά τα στοιχεία με το πόσο εκτεθειμένοι ήταν σε υπαίθριο τεχνητό φωτισμό οι συμμετέχοντες.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, όσοι ζούσαν σε πόλη άνω των 500.000 κατοίκων, εκτίθετο τα βράδια σε τριπλάσιο έως εξαπλάσιο φωτισμό σε σχέση με έναν κάτοικο μικρής πόλης ή της υπαίθρου.

Όσοι ζούσαν σε καλοφωτισμένα μέρη, ήταν κατά μέσο όρο 6% πιθανότερο να κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες. Ήταν επίσης λιγότερο ικανοποιημένοι από την ποιότητα του ύπνου τους (29% έναντι 16% όσων ζούσαν σε λιγότερο φωτισμένες περιοχές).

Επίσης, όσοι κοιμόντουσαν ή προσπαθούσαν να κοιμηθούν με έντονο εξωτερικό φωτισμό, ήταν πιθανότερο να αναφέρουν ότι την επόμενη μέρα ένιωθαν κόπωση (9% έναντι 7%) και υπνηλία (6% έναντι 2%), αλλά και να ξυπνούν κατά τη διάρκεια της νύχτας (19% έναντι 13%, όταν ο δρόμος είναι σκοτεινός).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση