Η φύση της Πρέσπας, ιδιαίτερα γενναιόδωρη, συναντά την τέχνη…

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών ξεκινά μια σειρά εκθέσεων από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2012.

Αφήσαμε την ψυχή μας ελεύθερη να καθρεφτίζεται στα νερά των λιμνών, μυρίσαμε το χώμα μετά τη βροχή, αφήσαμε το χιόνι να καθίσει στα μαλλιά μας δίπλα σ’ ένα γέρικο άρκευθο, ζηλέψαμε τα πουλιά που πετούσαν πάνω από το Βαρνούντα και το Ντέβας, προσπαθήσαμε να μετρήσουμε τα χρώματα ανάμεσα στα νούφαρα, τους νάρκισσους και τις ορχιδέες και νιώσαμε μικροί, ασήμαντοι, μπροστά στο μεγαλείο της Πρέσπας.

Δικαιολογημένοι είναι τόσοι καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν από τούτο τον Άγιο τόπο. Δικαίως τον επέλεξαν άλλοι τόσοι, αιώνες πριν, για να κοσμήσουν βυζαντινούς ναούς με αγιογραφίες ανεκτίμητης πλέον αξίας. Παίρνοντας χρώματα από τις λίμνες και τα βουνά αποτύπωσαν την ψυχή της Πρέσπας.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών ξεκινά μια σειρά εκθέσεων από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2012. Φύση, τέχνη & ιστορία συναντιούνται σε ένα εικαστικό γεγονός στο Θεματικό Κέντρο Πύλης. Εικαστικοί διαφορετικών γενεών, τεχνοτροπιών και προσεγγίσεων μεταμορφώνουν τα μονοπάτια της ιστορίας σε εικόνες, τα συναισθήματά τους σε πίνακες, μεταδίδοντας στον επισκέπτη «μυρωδιές» της ντόπιας φύσης και των ανθρώπων αυτής της γης. Κάθε μήνα ένας καλλιτέχνης συνθέτει και δημιουργεί με το δικό του ύφος την Πρέσπα.

Συμμετέχουν οι Βαγγέλης Ταμουτσέλης, Νίκος Ταμουτσέλης, Γιώργος Χατζής, Ντάνα Παρασκευοπούλου, Παντελής Ταμουτσέλης, Παναγιώτης Στεργίου, Βασίλειος Στρεμπένης, Νικηφόρος Στυλιάδης, Νικόλαος Ζωγράφος, Σταύρος Τώνας, Δημήτριος Χαρίσης και πολλά άλλοι. Συμμετέχουν επίσης εικαστικοί φορείς, που μέσα από διαδραστικά εργαστήρια και προβολές αξιολογούν και καταγράφουν τα δρώμενα του τόπου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης της Ιορδάνας Παρασκευοπούλου με θέμα «Τοπία & Ανάγλυφα» θα γίνουν τη Τρίτη 10 Απριλίου στις 19:00 στο Θεματικό Κέντρο Πύλης.

Η Ιορδάνα Παρασκευοπούλου γεννήθηκε το 1989 στον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών και είναι τελειόφοιτη της Σχολής Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Ν. Φλώρινας. Συμμετείχε σε συμπόσια ζωγραφικής & γλυπτικής στον Άγιο Αχίλλειο το 2007 και το 2008, σε ομαδική έκθεση με τίτλο «Δρόμοι της ελιάς» στη Γιάλοβα το 2007, σε έκθεση ζωγραφικής στον αρχαιολογικό χώρο Αιανής Ν. Κοζάνης το 2010, σε εικαστική έκθεση της Σχολής Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Ν. Φλώρινας στην Αθήνα το 2010, στην έκθεση Biennale το 2011 των Σχολών Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Αθήνας, Θεσ/νίκης και Φλώρινας, όπου διακρίθηκε με έπαινο, στην Εικαστική Πορεία στις Πρέσπες το 2009 και 2010, καθώς και στο σεμινάριο «Όρια, φύση, υλικά» στη Δροσοπηγή Φλώρινας το 2011. Τα έργα της αποτελούν μία προσεκτική παρατήρηση των μοτίβων που συναντώνται μέσα στη φύση, παρουσιάζοντας εικόνες και εντυπώσεις, που έχουν αποτυπωθεί ενδόμυχα από το περιβάλλον της Πρέσπας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!