Η ισχυρή νεροποντή αύξησε κατά 20 εκατοστά τη στάθμη στην Κορώνεια (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Ως... μάννα εξ ουρανού ήρθε για τη λίμνη Κορώνεια η ισχυρότατη νεροποντή που έπληξε χθες βράδυ την πεδιάδα του Λαγκαδά.

Η σφοδρή καταιγίδα επέφερε την άνοδο της στάθμης της πολύπαθης λίμνης κατά 20 εκατοστά, μέσα σε λίγες, μόλις, ώρες. Την εκτίμηση αυτή έκαναν οι υπάλληλοι του Φορέα Κορώνειας, Βόλβης και Χαλκιδικής.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες νερού που κατέληξαν μέσα στη λίμνη προέρχονται από το ρέμα του Μπογδάνα. Ωστόσο, θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να κατέβει επιπλέον νερό από τα ρέματα στην Κορώνεια.

Βέβαια, ακόμα και αυτά τα λίγα εκατοστά δίνουν ανάσα στον υδροβιότοπο, που έχει απολέσει σημαντικά υδατικά αποθέματα τους τελευταίους μήνες λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, όταν αποκαλύφθηκε το μέγεθος της καταστροφής με τα χιλιάδες νεκρά ψάρια που εκβράστηκαν περιμετρικά της λίμνης, το βάθος της λίμνης έφθανε μόλις και μετά βίας τα 80 εκατοστά!

«Στην ευρύτερη περιοχή, όπως ενημερωθήκαμε, καταγράφηκαν υψηλά χιλιοστά βροχόπτωσης, η οποία ήταν κάτι παραπάνω από ευεργετική. Τα νέα δεδομένα που καταγράψαμε μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους για το μέλλον. Στα σημεία που μπορούσαμε να περπατήσουμε πλέον το βάδισμα δεν είναι εφικτό. Από εχθές βράδυ η εικόνα είναι διαφορετική. Μακάρι να συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις καθώς αυτές παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των υδατικών αποθεμάτων της λίμνης», εξήγησε μιλώντας στη Greenagenda.gr ο συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης, Ηλίας Τεκίδης.

Στο μεταξύ, οι υπάλληλοι του Φορέα συνέχισαν την καταγραφή των νεκρών ψαριών. Συνολικά τρία είναι τα σημεία περιμετρικά της λίμνης όπου παρουσιάζονται οι θλιβερές εικόνες με τα νεκρά ψάρια σε προχωρημένη σήψη. Τα δύο βρίσκονται στη νότια πλευρά και το ένα στην πλευρά του Κολχικού.

«Από το 2015, με την αναζωογόνηση της λίμνης παρατηρήσαμε ραγδαία αύξηση της ιχθυοπανίδας. Οι πληθυσμοί των ψαριών αυξήθηκαν εντυπωσιακά. Ώσπου φτάσαμε στο σήμερα, παρατηρώντας δυστυχώς αυτό το αποτρόπαιο θέαμα με χιλιάδες νεκρά ψάρια», σημείωσε ο κ. Τεκίδης.

*Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν στη Greenagenda.gr από τους υπαλλήλους του ΦΔ, Λίλα Κάρτα και Κωνσταντίνο Χόντο

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

1 comment

  1. Κώστας Κορμάς 20 Σεπτεμβρίου, 2019 at 20:07 Απάντηση

    Μάλλον μοάζει περισσότερο ότι “κάτω από το χαλί”, δηλαδή ευτυχώς που έβρεξε και δεν βλέπουμε πια τα ψόφια ψάρια … Ακόμη περιμένουμε απαντήσεις με έγκυρες αποδείξεις για το τι συνέβη …

Αφήστε μια απάντηση