Η χιονοκάλυψη μειώνεται συστηματικά κατά 10%-20% ανά δεκαετία από το 1980 και μετά

του Μπάμπη Μαρινίδη*

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού, που εορτάζεται σήμερα, o Μπάμπης Μαρινίδης, διεθνής Οδηγός Υψηλού Βουνού IFMGA/UIAGM και ομοσπονδιακός εκπαιδευτής Ορειβασίας Αναρρίχησης Ορειβατικού Σκι αναπολεί τα παιδικά του χρόνια. «Στην περιοχή μου, στον Όλυμπο, το πρώτο χιόνι πάντα έπεφτε και κάλυπτε τις ψηλότερες κορυφές του στα μέσα του Οκτώβρη και τσουλούσαμε με τα σκι μας μέχρι και το Μάιο και ορισμένες φορές και αρχές Ιούνη. Πλέον αυτό δεν υφίσταται. Οι χειμώνες γίνονται ολοένα πιο ξεροί και ζεστοί, με μικρότερη διάρκεια και τις λίγες φορές που θα χιονίσει με την πρώτη καλοκαιρία θα μειωθεί η ποσότητά του, και αυτό γιατί δεν κάνει πλέον κρύο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η περιοχή το καλοκαίρι να έχει έλλειψη νερού μιας και αφού μειώνονται οι χιονοπτώσεις, μειώνεται και η ποσότητα του νερού που κατεβάζει το βουνό».

Ο κ. Μαρινίδης ζει ανάμεσα στη γενέτειρά του Λιτόχωρο, το χωριό στους πρόποδες του Ολύμπου στην Ελλάδα και στο Chamonix-Mont Blanc στη Γαλλίατα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρεί ολοένα και περισσότερο την αισθητή μείωση των χιονοπτώσεων. «Στην κεντρική Ευρώπη στις Άλπεις κάθε χρόνο χιονίζει όλο και λιγότερο. Τα καλοκαίρια και οι χειμώνες είναι ολοένα και θερμότεροι. Δεν είναι φυσιολογικό στο χωριό Chamonix της Γαλλίας με 1050 υψόμετρο, να έχει το καλοκαίρι 35-38*C. Ο παγετώνας Bossons που βρίσκεται δίπλα του και έφτανε το 1900 μέχρι το  κέντρο του χωριού, χάνει κάθε χρόνο 30 μέτρα σε μήκος και πλάτος μεγαλύτερο των 100 μέτρων, με αποτέλεσμα να εντοπίζεται σε μεγαλύτερα υψόμετρα. Ο παγετώνας Taconnaz (ένας άλλος παγετώνας της περιοχής, που έφτανε χαμηλά στο χωριό) όταν επισκέφτηκα πρώτη φορά το Chamonix to 1994 που ήταν σχεδόν  μέσα στο χωριό, τώρα σχεδόν δεν υπάρχει».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρινίδη, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι, ώς το 2050, στις Άλπεις θα έχει χαθεί το 80% των παγετώνων λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη. Άλλοι πάλι επιστήμονες εκφράζουν αντίθετη άποψη. Το φαινόμενο όμως αυτό είναι υπαρκτό. Το διακρίνουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με το βουνό, είτε ως ερασιτέχνες, είτε ως επαγγελματίες.Και φυσικά όλο αυτό έχει και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις σε όλους. Όλα αυτά τα  χωριά των Άλπεων, στηρίζονται στον χειμερινό τουρισμό και στην χιονοκάλυψη. Το χειμώνα το χιόνι αποτελεί βασικό συστατικό και το καλοκαίρι με τους παγετώνες και τις χιονισμένες ψηλές κορυφές, άνθρωποι από όλο το κόσμο επισκέπτονται τις περιοχές.  Δεν θα είχαν την ίδια έλξη αν αυτές δεν ήταν χιονισμένες. Το καλοκαίρι του 2022 το Mont Blanc ήταν κλειστό για αναβάσεις σχεδόν δύο μήνες λόγω ζέστης και επικινδυνότητας κατολισθήσεων. Το 2021 έναν μήνα. Την τελευταία δεκαετία κατά διαστήματα. Θυμάμαι μια έρευνα που είχε δημοσιεύσει η BNP PARIBAS στη Γαλλία το 2004, του Γαλλικού Ινστιτούτου χιονιού και χιονοστοιβάδων, ότι τα χιονοδρομικά στη περιοχή των κεντρικών Άλπεων, σε υψόμετρο μικρότερο των 2000 μέτρων, στο κοντινό μέλλον δεν θα είναι βιώσιμα (80% των χιονοδρομικών της Γαλλίας). Ακόμη κι αν επενδυθούν υπέρογκα ποσά για εγκαταστάσεις τεχνητής χιόνωσης δεν μοιάζει αρκετό για να αντιστραφεί η κατάσταση.Χαρακτηριστικό παράδειγμα στις Ιταλικές Άλπεις η κοιλάδα της Alagna στη περιοχή του Monte Rosa που χαρακτηριζόταν ως Freeride Paradise από τους σκιέρ, πλέον δεν έχει αρκετό χιόνι μέσα στις πίστες των χιονοδρομικών και προσπαθούν με τεχνητή χιόνωση να τα λειτουργήσουν. Αν και φέτος φαίνεται να είναι μια καλή χρονιά για την Ευρώπη από άποψη χιονιού, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και στην Ελλάδα. Ότι και να λένε πάντως οι επιστημονικές ομάδες το γεγονός ότι το χιόνι έχει μειωθεί δραματικά είναι εμφανές. Η χιονοκάλυψη μειώνεται συστηματικά κατά 10-20% ανά δεκαετία από το 1980 και μετά, σύμφωνα με τις μελέτες. Και μαζί με το χιόνι χάνεται και μια ολόκληρη εποχή. Μια εποχή μαγική, με εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς και «λευκής» ορεινής περιπέτειας!

*Ο Μπάμπης Μαρινίδης είναι Διεθνής Οδηγός Υψηλού Βουνού IFMGA/UIAGM και Ομοσπονδιακός Εκπαιδευτής Ορειβασίας Αναρρίχησης Ορειβατικού Σκι.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση