Η «ψευδομπανάνα» Αιθιοπίας είναι το θαυματουργό superfood κόντρα στην κλιματική αλλαγή

Το φυτό ενσέτ, η μπανανιά Αβησσυνίας, θα μπορούσε να αποτελέσει το νέο superfood, αλλά και σωτήρια τροφή παρά την κλιματική αλλαγή, λένε οι επιστήμονες.

Η «ψευδομπανάνα», σχεδόν άγνωστη εκτός Αιθιοπίας, έχει τη δυνατότητα να ταΐσει πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε έναν υπερθερμασμένο πλανήτη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όπως σημειώνεται στη μελέτη, το φυτό αυτό μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ ευρύτερα στην Αφρική. «Το φυτό αυτό μπορεί να παίξει πραγματικά σπουδαίο ρόλο στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της βιώσιμης ανάπτυξης» σημειώνει ο δρ Wendawek Abebe, του πανεπιστημίου της Αγουάσα στην Αιθιοπία.

Το ενσέτ ή «ψευδομπανάνα» είναι στενός συγγενής της γνωστής μπανάνας, αλλά καταναλώνεται μόνο σε ένα μέρος της Αιθιοπίας.

Το μπανανοειδές αυτό φρούτο είναι μη βρώσιμο, ωστόσο οι αμυλούχοι μίσχοι και οι ρίζες του μπορούν να υποστούν ζύμωση και να χρησιμοποιηθούν στην παρασκευή ψωμιού και πόριτζ.

Το ενσέτ είναι βασικό διατροφικό στοιχείο στην Αιθιοπία όπου καταναλώνεται από περίπου από 20 εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, δεν καλλιεργείται αλλού, παρότι άγριοι «συγγενείς» του -που επίσης δεν θεωρούνται βρώσιμοι- έχουν καταγραφεί να φυτρώνουν σε μέρη μακρυνά όπως η Νότια Αμερική, υποδεικνύοντας πως το φυτό είναι ανθεκτικό για καλλιέργεια σε μεγαλύτερο εύρος και διαφορετικές κλιματικές συνθήκες.

Πηγή φωτογραφίας: RBG KEW

Με τη χρήση γεωπονικών μελετών και υπολογιστικών μοντέλων, οι επιστήμονες προέβλεψαν το δυνητικό εύρος καλλιέργιας ενσέτ τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, διαπιστώνοντας πως το φυτό θα μπορούσε να θρέψει πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους και να ενισχύσει την επισιτιστική ασφάλεια στην Αιθιοπία και άλλες αφρικανικές χώρες, μεταξύ των οποίων Κένυα, Ουγκάντα, Ρουάντα.

«Έχει κάποια πραγματικά ασυνήθιστα χαρακτηριστικά που το κάνουν απολύτως μοναδικό ως φυτό. Το φυτεύεις οποιαδήποτε εποχή, το θερίζεις όποια εποχή και είναι πολυετές. Γι'αυτό το αποκαλούν "το δέντρο κατά της πείνας"» εξηγεί ο δρ. Τζέιμς Μπορέλ, των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων του Κιου.

Πηγή: Lifo.gr, με πληροφορίες από BBC

Πηγή φωτογραφιών: RBG KEW

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση