Η Ώρα της Γης, η ώρα να αλλάξουμε το μέλλον μας

του Ιάσονα Κάντα*

Όταν το 2007, στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας κάποιοι πολίτες, με πρωτοβουλία του WWF, έσβηναν συμβολικά τα φώτα τους για μία ώρα στέλνοντας ένα μήνυμα κατά της κλιματικής αλλαγής, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 10 χρόνια αργότερα, η Ώρα της Γης που ξεκινούσε τότε θα ήταν σήμερα η μεγαλύτερη συμμετοχική δράση για το περιβάλλον που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης. Περισσότερες από 170 χώρες, 7.000 πόλεις και δεκάδες εκατομμύρια πολίτες κινητοποιήθηκαν έκτοτε, φέρνοντας την κλιματική αλλαγή στο προσκήνιο και μετατρέποντας τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπισε ποτέ ο πλανήτης σε υπόθεση όλων μας.

Από τις ακτές της Αργεντινής, όπου η Ώρα της Γης κινητοποίησε χιλιάδες πολίτες για τη δημιουργία μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής 3,4 εκατομμυρίων εκταρίων μέχρι το πρώτο «δάσος της Ώρας της Γης» έκτασης 2.700 εκταρίων στην καρδιά της Ουγκάντα και τα 17 εκατομμύρια δέντρα που φυτεύτηκαν στο Καζακστάν, η πρωτοφανής αυτή κινητοποίηση έφερε την κλιματική αλλαγή στο προσκήνιο με τους ανθρώπους παγκοσμίως να συντονίζονται με όραμα ένα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη μας.

Φέτος, στα δέκατα γενέθλιά της, η Ώρα της Γης έρχεται σε μία κομβική στιγμή για τον πλανήτη αλλά και τη χώρα μας. Μετά τη φιλόδοξη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, οι ηγέτες του κόσμου μας είναι αντιμέτωποι με την ιστορική πρόκληση της μετάβασης της ανθρωπότητας σε μία οικονομία χαμηλού άνθρακα. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τον τρόπο ζωής μας και τις απαραίτητες συνθήκες για την ευημερία μας, οφείλουμε να μην επιτρέψουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας πάνω από 1,5 βαθμούς κελσίου. Αν πάλι θέλουμε ως χώρα να χτίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον, στηριγμένο στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, θα πρέπει να απαλλαγούμε σταδιακά από τον λιγνίτη και να προωθήσουμε τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ούτως ή άλλως, μετά τις πρόσφατες προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου για το περίφημο «Χρηματιστήριο Ρύπων», ο λιγνίτης καθίσταται οικονομικά ασύμφορος, ενώ η τεχνολογία των ΑΠΕ προχωράει με άλματα και γίνεται ολοένα πιο ελκυστική. Ήδη σήμερα, υπάρχουν προτάσεις, αρκεί να βρεθεί η απαραίτητη πολιτική βούληση και να ενδυναμωθεί το κοινωνικό αίτημα.

eh-prl-cover (800 x 322)

Ακριβώς σε αυτή τη συγκυρία, η συμμετοχή των Ελλήνων στην Ώρα της Γης αποτελεί ένα μήνυμα υπέρ της καθαρής ενέργειας. Ένα μήνυμα αισιοδοξίας για ένα μέλλον δίκαιο, καθαρό και με προοπτική για τα παιδιά μας. Ήδη, συλλογικότητες, όπως οι Patrinistas στην Πάτρα, και ολόκληρες πόλεις, όπως η Κοζάνη, η Θήβα, το Μαρούσι ή η Λαμία έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους. Το WWF, μέσω ειδικής ιστοσελίδας, καλεί ανοιχτά τους δήμους να συμμετάσχουν, ενώ μέσα από το wwf.gr/earthhour κάθε πολίτης μπορεί να αναλάβει δράση, «δανείζοντας» το προφίλ του στο Facebook για να στείλει το μήνυμα της παγκόσμιας αυτής δράσης. Περίπου 3.500.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν μέχρι στιγμής ενώσει τη φωνή τους υπέρ του πλανήτη.

Με τη χώρα μας και τη Μεσόγειο να είναι από τις πιο ευαίσθητες περιοχές απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δεν έχουμε καιρό να χάσουμε. Η ώρα να αλλάξουμε την κλιματική αλλαγή είναι τώρα. Όλοι μαζί μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα – πιο επίκαιρο από ποτέ – ενάντια στον άνθρακα και την υποβάθμιση των φυσικών μας πόρων που είναι και η ασπίδα μας. Σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα, ρίχνουμε φως στη συλλογική δράση απέναντι στη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπισε ποτέ ο πλανήτης μας.

*Ο Ιάσονας Κάντας είναι υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του WWF Ελλάς

Ο Ι. Κάντας

Ο Ι. Κάντας

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση