Η ώρα της κρίσης για τη ρυθμιστική θήρας 2016

του Θοδωρή Καραουλάνη

Η ώρα της κρίσης… Η μητέρα των μαχών… Πρόβλημα.. Καθυστέρηση… Επικίνδυνα παιχνίδια…

Αυτοί είναι μόνο λίγοι από τους τίτλους που χρησιμοποιούν τα κυνηγετικά sites το τελευταίο διάστημα. Αλλά και οι ανακοινώσεις κυνηγετικών συλλόγων και ομοσπονδιών.

Και αυτό γιατί ήγγικεν η ώρα… Μέχρι τα μέσα Αυγούστου πρέπει να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση για τη φετινή κυνηγετική περίοδο, η λεγόμενη «ρυθμιστική θήρας 2016».

Και οι κυνηγοί είναι πολύ επιφυλακτικοί με το Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, καθώς είναι προβληματισμένοι από την εξέλιξη του εθνικού διαλόγου για το κυνήγι. «Με το δάκτυλο στη σκανδάλη» περιμένουν, όπως θα έγραφαν και οι συνάδελφοι του κυνηγετικού ρεπορτάζ….

Παράλληλα όμως, το ίδιο ανυπόμονοι και προβληματισμένοι είναι και αρκετοί εκπρόσωποι ΜΚΟ και του οικολογικού κινήματος.

Και αυτό γιατί η εκπεφρασμένη προσωπική θέση του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού είναι σαφής κατά του κυνηγιού. Έχει κάνει όμως σαφές ότι η προσωπική του άποψη δεν είναι κυβερνητική γραμμή. Και το απέδειξε πέρυσι, με τη ρυθμιστική 2015, όπου ναι μεν στεναχώρησε τους κυνηγούς με επιμέρους νέους περιορισμούς αλλά στεναχώρησε και τους επί ετών συνοδοιπόρους του καθώς περίμεναν μεγαλύτερους περιορισμούς.

Κύκλοι του Υπουργείου στοιχηματίζουν ότι και φέτος οι ασκήσεις ισορροπίας θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Ορισμένοι νέοι περιορισμοί που θα εκνευρίσουν τους κυνηγούς, αλλά θα μπορούν να ασκήσουν το χόμπυ τους. Και όχι τόσο πολλοί περιορισμοί, κάτι που θα εκνευρίσει τους οικολόγους και ζωόφιλους. Το Υπουργείο θα υποστηρίξει ότι αυτή είναι η μέση και ορθή οδός και θα παραπέμψει στα αποτελέσματα του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι, τα οποία θα θεσμοθετηθούν τους επόμενους μήνες και θα αλλάξουν το τοπίο… του χρόνου!

Ωστόσο, οι κυνηγοί δεν έχουν και τόση σιγουριά. Και έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε συνεχείς επαφές με βουλευτές από όλα τα κόμματα, με Υπουργούς (αρμόδιους και… μη), με άλλους παράγοντες της κύβέρνησης και των κομμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος έβγαλε ανακοίνωση που αναφέρει ότι δεν τους έχει καλέσει ακόμη ο Αναπληρωτής Υπουργός για να συζητήσουν τη ρυθμιστική.

Για να υπάρχει και ισχυρότερη θεσμική κάλυψη, ο Γιάννης Τσιρώνης φρόντισε και δραστηριοποίησε την Εθνική Επιτροπή για τη διαχείριση της Άγριας Πανίδας (ΕΕΔΑΠ), η οποία και θα γνωμοδοτήσει προς τον Υπουργό για την Ρυθμιστική Διάταξη Θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2016-2017. Σε αυτή συμμετέχουν κυρίως ακαδημαϊκοί και υπηρεσιακοί, αλλά και εκπρόσωποι των οικολογικών και κυνηγετικών οργανώσεων. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει αύριο Τρίτη και όλοι αναμένουν την εισήγηση. Η Υπουργική απόφαση θα πρέπει λογικά να ετοιμαστεί το αργότερο αυτήν την εβδομάδα ώστε να υπογραφεί και να δημοσιευθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Με την ψυχή στο στόμα. Ώστε να μην υπάρχουν και περιθώρια αντίδρασης. Αν και σίγουρα κάποιος θα προσφύγει στο ΣτΕ, αλλά μέχρι να εκδικασθεί η υπόθεση θα έχει λήξει η κυνηγετική περίοδος…

Τελικά δεν γίνονται και πολύ διαφορετικά τα πράγματα, από ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση