Η 1η Διεθνής Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών «Freskon»

Κερδίζει το «στοίχημα» της καθιέρωσης της σε θεσμό του κλάδου των φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη Ν.Α. Ευρώπη, η 1η Διεθνής Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών «Freskon», που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης και θα διαρκέσει μέχρι και αύριο. Το ενδιαφέρον των εμπορικών επισκεπτών και επαγγελματιών από 21 χώρες συνολικά είναι πολύ αυξημένο και αποδεικνύεται από την μεγάλη προσέλευση τους, τόσο στα stand των εκθετών, όσο και στο Διεθνές Συνέδριο Κερασιού και στις υπόλοιπες παράλληλες εκδηλώσεις.

Στο Διεθνές Συνέδριο Κερασιού, που συγκεντρώνει τουλάχιστον 600 συνέδρους, είναι παρούσες με εκπροσώπους τους όλες οι μεγάλες παραγωγικές χώρες της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ενώ κατά τη διάρκεια του γίνεται η χαρτογράφηση της αγοράς σε διεθνές επίπεδο.Κατά τη διάρκεια της έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου Κερασιού, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης, υπογράμμισε πως η επιτυχία της FRESKON αναδεικνύει το ρόλο της ως ενός σημαντικού ενδιάμεσου κρίκου ανάμεσα στην ελληνική παραγωγή φρέσκων φρούτων και λαχανικών και στις διεθνείς αγορές, στους μεγάλους λιανέμπορους και στα υπερεθνικά δίκτυα διανομής.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις στο περίπτερο 15 η Ελένη Αθανασοπούλου, γενική διευθύντρια Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ), τόνισε πως η Freskon «μας δίνει την ευκαιρία να ακούσουμε τα προβλήματα και να καταγράψουμε της ανάγκες του κλάδου των οπωροκηπευτικών. Ο κλάδος των φρούτων και λαχανικών είναι από τους πιο δυναμικούς της ελληνικής οικονομίας, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης».
Στο ίδιο «μήκος κύματος» η Αναστασία Μακρή από τη Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας του ΥΠΑΠΕΝ σημείωσε χαρακτηριστικά πως τα οπωροκηπευτικά αντιπροσωπεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 3% των καλλιεργούμενων εκτάσεων και το 17% της αξίας της αγροτικής παραγωγής (από αυτό το 10% είναι τα λαχανικά και το 7% τα φρούτα). Στην Ελλάδα μόλις το 11% της παραγωγής των οπωροκηπευτικών περνά μέσα από αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών (στοιχεία 2013).

Ο Στέλιος Δρυς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Food Standard, επισήμανε πως το σπουδαιότερο εργαλείο εφαρμοσμένης αναπτυξιακής πολιτικής στον αγροδιατροφικό τομέα είναι η Εθνική Διεπαγγελματική Φρούτων και Λαχανικών. «Αν ο γεωργός δεν οργανωθεί, δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο λεγόμενο ΕΣΠΑ για τη γεωργία (Πυλώνας ΙΙ πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης)», είπε ο ίδιος.Ο Χρήστος Γιαννακάκης, ειδικός σύμβουλος του ΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ- «VENUS GROWERS» και μέλος του δ.σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ, τόνισε την ανάγκη της συλλογικότητας και της οργάνωσης στην ανάπτυξη του κλάδου των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, καθώς γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ήδη νομοθετημένες οι δομές σε όλα τα επίπεδα της παραγωγής. Ο Δημήτρης Μανώσης, Πρόεδρος της ΖΕΥΣ Ακτινίδια ΑΕ, δήλωσε πως σε λίγα χρόνια η Ελλάδα θα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες χώρες, όσον αφορά στην παραγωγή ακτινιδίων, αλλά χρειάζεται να υπάρξει εμπορική διείσδυση σε τρίτες χώρες, καθώς η Ευρωπαϊκή αγορά παρουσιάζει σημάδια κορεσμού.

Από την πλευρά της η Ευαγγελία Κουρέντα από τη Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προϊόντων του ΥΠΑΠΕΝ σημείωσε πως αρκετές φορές ξένοι καταναλωτές δεν ξέρουν που βρίσκεται η χώρα μας, πολλώ δε μάλλον προϊόντα με συγκεκριμένα τοπωνύμια. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί το brand name της Ελλάδας στο εξωτερικό, ενώ χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό βήμα τη συγκρότηση διεπαγγελματικών οργανώσεων στα φρούτα και λαχανικά. Οι τελευταίες μπορούν να συμβάλλουν στο να είναι βιώσιμη η παραγωγή, να ανοίξουν διαύλους προώθησης των προϊόντων στο εξωτερικό και στη συνέχεια να κρατήσουν τα μερίδια στις διάφορες αγορές.

Η 1η FRESKON συνεχίζεται και αύριο, όπου κορυφώνονται οι επαφές μεταξύ εκθετών και εμπορικών επισκεπτών, καθώς έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται περισσότερα από 2.500 επιχειρηματικά ραντεβού.Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώνεται αύριο και η ενότητα FreshCon Market, στην οποία συμμετέχουν 18 μεγάλες αλυσίδες από διάφορες Βαλκανικές χώρες (Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, ΠΓΔΜ και Αλβανία), την Ευρώπη και την Ελλάδα. Στην FreshCon Market κάθε ένα σούπερ-μάρκετ έχει δικό του stand και σ’ αυτό είναι εγκατεστημένοι οι αγοραστές των τμημάτων των φρέσκων φρούτων και λαχανικών από αυτές τις αλυσίδες. Οι τελευταίοι πραγματοποιούν από σήμερα στοχευμένα και προγραμματισμένα ραντεβού με εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών εμπορίας και διακίνησης φρέσκων φρούτων και λαχανικών, καθώς και με παραγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου.Τέλος αύριο λαμβάνουν χώρα και οι υπόλοιπες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως το Διεθνές Συνέδριο Κερασιού, το οποίο στο πρόγραμμα του περιλαμβάνει ξενάγηση των ομιλητών και των συνέδρων σε πρότυπα αγροκτήματα κερασιών και συσκευαστηρίων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!