Η greenagenda στην ψηλότερη λίμνη της Ελλάδας

 Η greenagenda  δημοσιεύει μοναδικές φωτογραφίες που  τράβηξε  μια ομάδα φυσιολατρών-φυσιοδιφών η οποία  ανέβηκε  στην υψηλότερη αλπική λίμνη της Ελλάδας Γκιστόβα, που βρίσκεται : στο όρος Γράμμος και σε υψόμετρο 2.350 μέτρα!  Στο χωριό Γράμμος (Γράμμουστα) που είναι χτισμένο στα 1.390 μέτρα. O ιδιοκτήτης ενός πανέμορφου καταφυγίου  του Grammos Lodge τους μετέφερε με το «τζιπάκι» του ως τα 1950 μ. όπου συνάντησαν  τον Γιάννη ο οποίος  τους  βοήθησε στη μεταφορά  του εξοπλισμού.Αφού φόρτωσαν  μερικά από τα πράγματα στο άλογο   αναχώρησαν  με κατεύθυνση ΝΝΔ. Δύο ώρες μετά  έφτασαν στην καταπληκτική λίμνη Γκιστόβα με τα γαλαζοπράσινα νερά της!

Το επόμενο πρωί η ομάδα ετοίμασε τον καταδυτικό εξοπλισμό και  βούτηξε  στα κρύα νερά της λίμνης που λόγω του πρωινού της ώρας έχει πέσει στους 14 βαθμούς. Ο βυθός, ο οποίος μετά ενάμιση με δύο μέτρα από την στεριά που είναι πετρώδης, γίνεται λασπώδης με «βούρκο» που φτάνει και τα 40-50 εκατοστά. Μερικοί ίσως θα απογοητευτούν αλλά σύμφωνα με τους υποβρύχιους υπολογιστές που είχε η ομάδα , το βαθύτερο σημείο της λίμνης δεν ξεπερνά τα 3,5 μέτρα, κάτι που συμφωνεί και με μια παλιότερη μέτρηση από την επιφάνεια που είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2002. Βέβαια το βάθος μπορεί να φτάσει και τα 4,5 με 5 μέτρα, νωρίτερα το καλοκαίρι όπως μαρτυρούν τα σημάδια περιμετρικά της λίμνης. Το συνολικό εμβαδόν της, ανάλογα και την εποχή πάντα, είναι περίπου στα 7.000 τ.μ. Το νερό της διατηρείται όλο το χρόνο και εκτός από το λιώσιμο του χιονιού τροφοδοτείται και από τουλάχιστον μία πηγή. Η ζωή μέσα στα κρυστάλλινα νερά είναι άφθονη!

                                                      

Πέρα από την πληθώρα των αλπικών Τριτώνων (triturus alpestris) συνάντησαν και άλλα είδη τα οποία θα ταυτοποιήσουν  σε συνεργασία με βιολόγο.Στην αποστολή συμμετείχαν: Παπαδάμος Στέργιος, Τριανταφυλλίδης Νικόλαος, Παπαδόπουλος Κώστας. Πολύτιμη  ήταν  η  βοήθεια του Γιώργου Σπύρου, ιδιοκτήτη του  Grammos Lodge  αλλά και του Γιάννη που μετέφερε τον εξοπλισμό με το άλογο του.

Πηγή: www.grammos.com

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!