Η Greenagenda στο Παρίσι: Η γαλλική τεχνογνωσία στα απόβλητα οδηγός για την Κ. Μακεδονία

Αποστολή στο Παρίσι: Νίκος Αβουκάτος

Δεκτοί από την πρέσβειρα της Ελλάδας στο Παρίσι έγιναν χθες βράδυ οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης από την Κεντρική Μακεδονία, δήμαρχοι και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και τα μέλη του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Η ελληνική αντιπροσωπεία θα βρίσκεται στη γαλλική πρωτεύουσα μέχρι και την Παρασκευή 18 Μαΐου για να ενημερωθεί σχετικά με τις πρωτοπόρες και καινοτόμους μεθόδους ανακύκλωσης, αλλά και της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων.

Κατά τη διάρκεια της ημίωρης παρουσίας στο κτήριο της πρεσβείας, οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων και ενεργειακής αξιοποίησής τους, όπως η SUEZ και η VEOLIA.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας και η Ελληνίδα πρέσβυς Αγλ. Μπαλτά

Αρκετοί από τους δημάρχους έκαναν μια πρώτη επαφή με τα διευθυντικά στελέχη των εταιρειών τα οποία θα τους παρουσιάσουν σήμερα, αλλά και τις επόμενες δύο ημέρες, τις τεχνολογικές καινοτομίες τους, σύγχρονα συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης (ΜΕΑ) και διαχείρισης πλαστικών αποβλήτων, εργοστάσιο ανάκτησης βιοαερίου και κέντρα διαλογής απορριμμάτων στην Πόλη του Φωτός. Χαρακτηριστικό πρωτοποριακό έργο είναι μια υπερσύγχρονη εγκατάσταση ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων δίπλα στον Σικουάνα, που εξωτερικά μοιάζει με άλλο ένα πολυώροφο εμπορικό κατάστημα στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ως έναν σημαντικό άθλο χαρακτήρισε η Ελληνίδα πρέσβειρα Αγλαΐα Μπαλτά την προσπάθεια να επισκεφθεί το Παρίσι ένας σημαντικός αριθμός εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους όσους συνέβαλαν σε αυτήν την ενημερωτική αποστολή.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης επισήμανε ότι «μας δίνεται η ευκαιρία να ενημερωθούμε σε μια πόλη που έχει κάνει σημαντικά άλματα στα θέματα της διαχείρισης των αποβλήτων και εφαρμόζει ήδη τεχνολογίες με τις οποίες θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά στα ζητήματα διαχείρισης και επεξεργασίας αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας, Μ. Γεράνης

Ακόμη, ο κ. Γεράνης υπογράμμισε ότι, πλέον, «είναι εξαιρετικά σημαντικό το ενδιαφέρον της αυτοδιοίκησης, καθώς επιδεικνύει ολοένα και περισσότερη βαρύτητα στο ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων». Ο ίδιος προσέφερε στην Ελληνίδα πρέσβειρα ένα πιστό αντίγραφο της προτομής του Μεγάλου Αλέξανδρου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να δούμε πώς εφαρμόζονται στην πράξη τις νέες τεχνολογίες, ενώ προσέφερε στον Γάλλο συνάδελφο της αντίστοιχης ένωσης δήμων ένα μικρό πιστό αντίγραφο της προτομής του μεγάλου Μακεδόνα στρατηλάτη.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Λ. Κυρίζογλου

Ο κ. Γιουτίκας προσέφερε ένα αντίγραφο της καρφίτσας με ρόδακα βελανιδιάς που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου Β' και πλέον κοσμεί το μουσείο της Βεργίνας.

Ο πρόεδρος του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σιρίλ Ντι Ποντ τόνισε ότι η Γαλλία είναι πρωταθλήτρια σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και δη στη διαχείριση αποβλήτων και ενέργειας.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σ. Δανιηλίδης

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση