Η Xylella απειλεί την ελαιοκαλλιέργεια

Το βακτήριο Xylella fastidiosa (Ξυλέλλα) είναι ένα φυτοπαθογόνο το οποίο ήταν διαδεδομένο μέχρι πρότινος μόνο στην Αμερικανική Ήπειρο προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε μεγάλο αριθμό φυτών ξενιστών. Πρόσφατα εντοπίστηκε στην περιοχή της Απουλίας στη Νότια Ιταλία να προσβάλλει έκταση ελαιόδεντρων 296.000 στρεμμάτων. Το παθογόνο βακτήριο έχει μεγάλο εύρος ξενιστών και πολυάριθμους φορείς και μπορεί να επιβιώσει σε λανθάνουσα κατάσταση σε πολλούς, ιδιαίτερα αυτοφυείς, ξενιστές. Το εν λόγω παθογόνο κατατάσσεται ως οργανισμός καραντίνας για την Ευρώπη και για την Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες μία σειρά στοχευμένων μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου τα οποία συμπεριλαμβάνουν σε τοπικό επίπεδο την καταστροφή όλων των μολυσμένων φυτών και δέντρων στο Σαλέντο της Απουλίας αλλά και σε Ευρωπαικό επίπεδο την εφαρμογή αυστηρών περιορισμών για τις εισαγωγές και μεταφορές εντός της Ε.Ε. των φυτών εκείνων που κρίνονται ύποπτα για μόλυνση από την Xylella, την απαγόρευση της εισαγωγής φυτών καφέ από τις Ονδούρες και την Κόστα Ρίκα και την αναφορά όλων των νέων πιθανών κρουσμάτων της ασθένειας.
Σε Εθνικό επίπεδο ως μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου θα πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη αυστηρά μέτρα φυτοϋγειονομικού ελέγχου για τα παθογόνα καραντίνας, να διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι κατά την διακίνηση φυτικών ειδών τα οποία να φέρουν πιστοποίηση και να προέρχονται από ελεγχόμενα φυτώρια καθώς και να απαγορευτεί αυστηρά η εισαγωγή δένδρων ελιάς από περιοχές της Ιταλίας όπου ανιχνεύτηκε η παρουσία του φυτοπαθογόνου βακτηρίου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!