Θάσος: Βρέθηκε νεκρός ο σπάνιος Ασπροπάρης που είχε απελευθερωθεί στη φύση

Κατέληξε μετά από μία ζωή γεμάτη... περιπέτειες ο Ασπροπάρης που είχε σημανθεί με δορυφορικό πομπό το 2019 από την ομάδα της BSPB/BirdLife Bulgaria, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωή για τον Ασπροπάρη».

Το άτυχο πουλί είχε απελευθερωθεί στη φύση στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης του φυσικού πληθυσμού του απειλούμενου είδους, όπως αναφέρει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Ο Ασπροπάρης βρέθηκε στη θάλασσα ανοιχτά της Θάσου και η ΕΟΕ εκφράζει «ένα μεγάλο Νίκο και τον Δημήτρη Λούτσιγκα, που με το σκάφος τους "Ο Μικρός Βοριάς" ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ορνιθολογικής και αναζήτησαν τον σπάνιο γύπα τον οποίον κατάφεραν τελικά να εντοπίσουν 7 ναυτικά μίλια νότια της Θάσου και να τον περισυλλέξουν».

Το πουλί είχε μεταναστεύσει ήδη δύο φορές με επιτυχία στην Αφρική και επιστρέψει και πάλι στα Βαλκάνια. «Δυστυχώς το φετινό του μεταναστευτικό ταξίδι έμελλε να είναι και το τελευταίο του», υπογραμμίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

«Ο άτυχος γύπας δεν τα κατάφερε, αλλά τουλάχιστον θα μπορέσουμε να διερευνήσουμε τι συνέβη, μιας και ενώ για τους νεαρούς Ασπροπάρηδες ο πνιγμός στη θάλασσα -λόγω εξάντλησης- αποτελεί σημαντική αιτία θνησιμότητας, για τα ενήλικα πουλιά δεν είναι εξίσου αναμενόμενη, ειδικά για την περίπτωση του συγκεκριμένου πουλιού που βρισκόταν ακόμα τόσο κοντά στις ακτές», καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση