Οι αποκρουστικές εικόνες από τα νεκρά ψάρια της λίμνης Κάρλας που καταλήγουν στον Παγασητικό στον Βόλο κάνουν τα τελευταία 24ωρα τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ, συνοδεύοντας άρθρα που περιγράφουν τα αίτια του φαινομένου, την κόντρα που έχει δημιουργηθεί αλλά και τις συνέπειες αυτού του σοβαρού προβλήματος στις τοπικές επιχειρήσεις.
Κύρια αιτία αυτής της ρύπανσης είναι το γεγονός ότι το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας παρέμεινε ανοιχτό για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα κι έτσι τα μολυσμένα νερά της υπερχειλισμένης λίμνης μαζί με τα ψάρια του γλυκού νερού, χύνονται στη θάλασσα και τον Παγασητικό Κόλπο. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου έχει διατάξει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τα νεκρά ψάρια και θα διερευνηθούν η ποιότητα του θαλασσινού νερού, οι μετρήσεις σε διαπιστευμένα εργαστήρια, το μικροβιακό φορτίο στις εκβολές της λίμνης Κάρλας, ενώ θα διερευνηθεί αν υφίσταται ρύπανση καθώς και η αιτία θανάτου των ψαριών και αν οφείλεται σε δηλητηριώδη ουσία.
Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ
«Τουριστικό λιμάνι της Ελλάδας πλημμυρίζει με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Guardian που, μεταξύ άλλων, μεταφέρει και την αγωνία των επιχειρηματιών εστίασης της περιοχής.
Τα νεκρά ψάρια προκάλεσαν μια έντονη δυσοσμία που ανησύχησε τους κατοίκους και τις Αρχές, που έσπευσαν να τα μαζέψουν προτού η μυρωδιά φτάσει σε κοντινά εστιατόρια και ξενοδοχεία, αναφέρει το άρθρο.
Όπως επισημαίνει ο συντάκτης του, επικαλούμενος τις τοπικές Αρχές, πάνω από 40 τόνοι ψαριών έχουν συλλεχθεί το τελευταίο 24ωρο.
Greece tourist port flooded with hundreds of thousands of dead fish https://t.co/3XS09OGJZl
— Guardian Environment (@guardianeco) August 29, 2024
«Χιλιάδες νεκρά ψάρια καλύπτουν λιμάνι στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος ενός βίντεο στον ιστότοπο του BBC, ενώ και το βρετανικό Channel 4 κάλυψε το σπάνιο φαινόμενο που προκλήθηκε από τις εκτεταμένες πλημμύρες στη χώρα μας.
Hundreds of thousands of dead fish have poured into the port of Volos, in Greece. Authorities believe flooding could be behind the incident. pic.twitter.com/DsDatFKb1A
— Channel 4 News (@Channel4News) August 28, 2024
To Γαλλικό Πρακτορείο, που δημοσιεύει σοκαριστικές φωτογραφίες από το λιμάνι του Βόλου μιλά για «αγώνα δρόμου» των Αρχών για να επιλύσουν το πρόβλημα.
Greek port grapples with flood of dead fish.
On one day alone, authorities removed 57 tons of the dead fish washed up on beaches near Volos. The cleanup effort is expected to take dayshttps://t.co/EUDn1IBKxj pic.twitter.com/xTqAusZY48
— AFP News Agency (@AFP) August 29, 2024
Με το φαινόμενο των νεκρών ψαριών ασχολήθηκαν επίσης η Independent, η Deutsche Welle και η Il Messagero, που κάνει λόγο για «οικολογική καταστροφή».
To Reuters ανέφερε σε άρθρο του σχετικά με τα αίτια του φαινομένου: «Οι ειδικοί δήλωσαν ότι το πρόβλημα προκλήθηκε από τις ιστορικές πλημμύρες της περασμένης χρονιάς που χτύπησαν τον θεσσαλικό κάμπο βορειότερα, συμπεριλαμβανομένων των ποταμών και των λιμνών. Ένα δίχτυ δεν είχε τοποθετηθεί στις εκβολές του ποταμού που οδηγεί στο Βόλο, είπαν. Όταν τα ψάρια συναντήθηκαν με τη θάλασσα, το αλμυρό νερό πιθανότατα τα σκότωσε».
This port in Greece is battling with a blanket of dead fish. Locals are worried the fish will damage ecosystems and hurt businesses. pic.twitter.com/r7oOk72Q6Y
— DW News (@dwnews) August 29, 2024
Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας
Tην ώρα που αυτές οι εικόνες προβάλλονται στο εξωτερικό, η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας συντάσσεται με επιστολή της με τους φορείς που εκφράζουν αγανάκτηση τους για την υπόθεση των νεκρών ψαριών που μέρες τώρα βρίσκονται στην επιφάνεια του Παγασητικού κόλπου.
Race to stop river of dead fish as stench hits popular Greek tourist spot https://t.co/SRHs1G5uKm pic.twitter.com/pAtVhhJ8DW
— The Independent (@Independent) August 29, 2024
Στην ανακοίνωσή της, η Ένωση Ξενοδόχων προειδοποιεί ότι αυτό το φαινόμενο θα βάλει την «ταφόπλακα» του τουρισμού, εάν δεν υπάρξουν συλλογικές και άμεσες ενέργειες, ενώ επισημαίνει ότι διερευνά με τους νομικούς της να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου καθώς και αγωγής για την ολική δυσφήμηση της περιοχής.
Διαβάστε παρακάτω την επιστολή:
«Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμό για την καταστροφή που απειλεί τον Παγασητικό μετά τις πλημμύρες του Daniel και Elias. Τον τελευταίο καιρό το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις. Γίναμε όλοι μάρτυρες μιας ανυπολόγιστης μακάβριας εικόνας των νεκρών ψαριών κατά μήκος των παραλιών της Μαγνησίας.
Ζητήσαμε με επιστολές μας, αλλά πριν από αυτές και με άμεσες τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί με τον πρόεδρο του Επιμελητήριου να διερευνηθεί το θέμα. Οχι άμεσα αλλά "χθες", γιατί επηρεάζει καθοριστικά την πορεία του τουρισμού στην περιοχή μας. Ζητήσαμε από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου τα νεκρά ψάρια και τα φερτά υλικά να συλλεχθούν το γρηγορότερο δυνατό. Η απάντησή του ήταν ότι έχουν γίνει συνεννοήσεις εκ μέρους του ΟΛΒ, με τους αρμόδιους Φορείς, προκειμένου το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί, ενώ έχει ενταθεί και ο ρυθμός καθαρισμού.Το αφήνουμε στην κρίση σας.
Δεν γίνεται για μια ακόμη φορά να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τέτοιες αποκρουστικές εικόνες από τη Μαγνησία μας και ξανά και ξανά να γινόμαστε θύματα μιας ανυπολόγιστης δυσφήμησης της περιοχής μας. Ως αποτέλεσμα, είμαστε αναγκασμένοι και διερευνούμε με τους νομικούς το θέμα της μήνυσης κατά παντός υπευθύνου καθώς και της αγωγής για την ολική δυσφήμηση της περιοχής.
Μετά από έρευνα που κάναμε γι’ αυτό το θέμα, η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας είναι ο φορέας που ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρότεινε να κλείσει το φράγμα οριστικά (μιας και η υπουργική απόφαση που υπάρχει κάνει σαφές ότι το φράγμα ανοίγει μόνο σε έκτακτη ανάγκη) μέσα σε ένα «μουδιασμένο» κλίμα μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας συντάσσεται με όλους τους φορείς που αντιδρούν και εκφράζουν την μαζική αγανάκτησή τους όπως το Επιμελητήριο Μαγνησίας,η Ένωση της Εστίασης και άλλοι επαγγελματικοί φορείς για την υπόθεση των νεκρών ψαριών που μέρες τώρα βρίσκονται στην επιφάνεια του Παγασητικού κόλπου, δυσφημίζοντας την περιοχή ανά το Πανελλήνιο. Αυτό το φαινόμενο θα βάλει την «ταφόπλακα» του τουρισμού, εάν δεν υπάρξουν συλλογικές και άμεσες ενέργειες.
Θεωρούμε θετική την εξέλιξη με την οποία η Περιφέρεια μετά από την έκτακτη σύσκεψη υιοθέτησε την πρότασή μας να κλείσει το θυρόφραγμα.
Πρέπει να μπει ένα οριστικό τέλος σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί αγωνία και θλίψη όχι μόνο στα μέλη μας και στους επισκέπτες μας αλλά και στους κατοίκους της Μαγνησίας.
Δεν κρίνεται μόνο το μέλλον του Παγασητικού και του οικοσυστήματός του. Κρίνεται το μέλλον της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας.
Επαναλαμβάνουμε ότι επιφυλασσόμαστε κάθε νομίμου δικαιώματός μας».