Θέρμανση με ενέργεια από... τυρί!

Εκατοντάδες σπίτια στην Κούμπρια της Ιταλίας θα θερμαίνονται με ενέργεια που παράγεται από… τυρί από τον επόμενο μήνα, με την έναρξη λειτουργίας μιας νέας μονάδας «πράσινης» ενέργειας που θα δουλεύει με την αξιοποίηση αποβλήτων από την παραγωγή του τσένταρ!

Η μονάδα στην Aspatria θα λαμβάνει επιχορηγήσεις εκατομμυρίων από την ιταλική κυβέρνηση προκειμένου να μετατρέπει υπολείμματα της τυροκομίας σε «βιοαέριο».

Μέρος του θα χρησιμοποιείται για την ηλεκτροδότηση της μονάδας και το υπόλοιπο θα διατίθεται για την ηλεκτροδότηση σπιτιών και επιχειρήσεων, τη θέρμανση και τις μαγειρικές εστίες τους.

Η εταιρεία Clearfleau που κατασκεύασε τη νέα μονάδα ανακοίνωσε πως η ποσότητα αερίου που θα διοχετεύεται στο δίκτυο της πόλης κάθε χρόνο θα είναι αρκετό για τις ανάγκες 4000 σπιτιών. Με ένα μέρος του να επιστρέφει στη μονάδα, αναμένεται η τελική ποσότητα να καλύπτει τις ανάγκες 1600 σπιτιών και επιχειρήσεων της Κούμπρια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, το πρότζεκτ αυτό προχωρά χάρη σε κυβερνητικό πρόγραμμα επιδότησης που ανταμείβει σπίτια και επιχειρήσεις για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η εταιρεία λειτουργίας της μονάδας θα λαμβάνει περίπου 2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο για την επόμενη 20ετία, από εισφορές  των καταναλωτών μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Η διαδικασία επαναχρησιμοποίησης των «αποβλήτων» της τυροκομίας προβλέπει τα υπολείμματα τυρόγαλου να ρίχνονται σε και δεξαμενή μαζί με το νερό που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό του εξοπλισμού. Στη συνέχεια θα αφεθούν τα βακτήρια να κάνουν τη δουλειά τους, «τρώγοντας» τα λίπη και τα σάκχαρα του τυριού για 50 ημέρες, παράγοντας έτσι «βιοαέριο», μείγμα μεθανίου και άλλων αερίων μέσω διαδικασίας αναερόβιας πέψης.

Η μονάδα θα παράγει περίπου 1000 κυβικά μέτρα βιοαερίου την ώρα.

Μέρος του θα χρησιμοποιείται και πάλι σε μικρή ενεργειακή μονάδα των εγκαταστάσεων αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι θα «αναβαθμίζεται» με την αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα ώστε να μένει το βιο-μεθάνιο, που συγκρίνεται ως προς την ενεργειακή απόδοση με το φυσικό αέριο της Βόρειας Θάλασσας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση