Θαλάσσια ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή και ενέργεια

Η Γαλάζια Ανάπτυξη με έμφαση στο Θαλάσσιο Περιβάλλον και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αποτελεσματική προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η προετοιμασία Υπουργικών συναντήσεων για την Κλιματική Αλλαγή που θα διεξαχθούν στη Βόννη στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διεθνούς διαπραγμάτευσης, επόμενο βήμα της οποίας είναι η COP20 στο τέλος του έτους στη Λίμα, με στόχο την επίτευξη παγκόσμιας δεσμευτικής συμφωνίας στο Παρίσι το 2015, καθώς και η νέα κοινοτική πρόταση δέσμης μέτρων για το Κλίμα και την Ενέργεια έως το 2030 («πακέτο κλίμα-ενέργεια 2030» ήταν τα βασικά θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν τα μέλη του άτυπου Συμβούλιου Υπουργών Περιβάλλοντος, υπό την προεδρία του Έλληνα Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα. Στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος συμμετείχαν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Επίτροπος για την Δράση για το Κλίμα, Connie Hedegaard, και ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, Janez Potočnik, καθώς και οι αρμόδιοι Υπουργοί των κρατών-μελών της Ε.Ε., των υποψηφίων προς ένταξη κρατών (συμπεριλαμβανομένου του συνόλου σχεδόν των βαλκανικών χωρών) και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ).

Συγκεκριμένα, κατά την πρωινή συνεδρίαση που είχε ως θέμα το Θαλάσσιο Περιβάλλον ως βάση για μια βιώσιμη Γαλάζια Ανάπτυξη, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως σε σχέση με την κατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος που απαιτεί επείγουσα δράση. Αναφέρθηκαν στα μέτρα για τη βελτίωση της συνεργασίας με άλλες χώρες, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποδοτικότητα, η αποτελεσματικότητα και η συνοχή για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, με σκοπό να παρέχονται οι κατάλληλες συνθήκες για τη βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συζήτησης έγιναν παρουσιάσεις σχετικές με την ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος και τις προκλήσεις της γαλάζιας ανάπτυξης από διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες.Όπως τόνισε και στην συνέντευξη Tύπου ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, η “Καλή Κατάσταση Περιβάλλοντος” είναι ο ακρογωνιαίος λίθος επί του οποίου πρέπει να βασιστεί η Γαλάζια Ανάπτυξη. Οικονομικές δραστηριότητες οι οποίες διεξάγονται με τρόπο που υποβαθμίζει το θαλάσσιο περιβάλλον, δεν μπορεί να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμες. Επίσης, επεσήμανε ότι η Οδηγία Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκού νομικού κεκτημένου και, επομένως, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ανάλογη βαρύτητα σε όλες τις διμερείς επαφές της Ευρ. Ένωσης και να αποτελεί βασικό στοιχείο αξιολόγησης κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας ο Εκτελεστικός Διευθυντής του UNEP (Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών), Η.Ε. Achim Steiner, πραγματοποίησε παρουσίαση με θέμα «Ο ρόλος του UNEP ως κορυφαία παγκόσμια περιβαλλοντική Αρχή μετά το 2015 - διαδικασίες υπό το πρίσμα της επικείμενης πρώτης UNEA (Σύνοδος των Υπουργών Περιβάλλοντος Ηνωμένων Εθνών)". Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:

α) στις προσδοκίες από την πλευρά της ΕΕ για την επερχόμενη UNEA, δεδομένου της μακροχρόνιας υποστήριξης της ΕΕ προς την UNEP,
β) στην ενσωμάτωση των περιβαλλοντικών πτυχών στην ημερήσια διάταξη μετά το 2015 ανάπτυξη και
γ) στο ρόλο και τη σχέση UNEP με UNEA για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου της άγριας πανίδας και χλωρίδας.
Η πρώτη απογευματινή συνεδρία ξεκίνησε με την προετοιμασία των επόμενων Υπουργικών συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα (UNFCCC) στη Βόννη. Οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για την Κλιματική Αλλαγή στη Βόννη θα διεξαχθούν στις 5 και 6 Ιούνιου και αφορούν δύο θέματα: το μηχανισμό των στόχων του Κιότο, και την Ad-hocομάδα

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!