Θαλάσσια βιοποικιλότητα και Μεσόγειος

Ο θαλάσσιος πλούτος της Μεσογείου απειλείται από την υπεραλίευση, τη ρύπανση και την αστικοποίηση. Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τη ζωτικής σημασίας ισορροπία στη Μεσόγειο; Γύρω από αυτό το ερώτημα θα κινηθεί η εκδήλωση που θα γίνει  την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου  στις 19.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών  στο πλαίσιο του  κύκλου «Η Μεσόγειος ανάμεσα σε οικονομικά και περιβαλλοντικά διακυβεύματα», με τη συμμετοχή:

 - Η Sophie Arnaud-Haond, από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Εκμετάλλευση της Θάλασσας (IFREMER), ειδική σε θέματα βιολογικών πόρων και περιβάλλοντος που θα παρουσιάσει τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις σχετικά με τη θαλάσσια βιοποικιλότητα.

- Ο Bruno Dumontet, επικεφαλής της επιστημονικής αποστολής M.E.D. (Μεσόγειος σε κίνδυνο), ο οποίος θα μιλήσει σχετικά με τα αποτελέσματα των αναλύσεων σε δείγματα επιφανειακού νερού που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της αποστολής. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η μέση συγκέντρωση μικροπλαστικών στη Δυτική Μεσόγειο ξεπερνά τις αντίστοιχες μέσες συγκεντρώσεις που έχουν καταγραφεί στις επονομαζόμενες «δίνες απορριμμάτων» στον Ειρηνικό και Ατλαντικό Ωκεανό.

 Από ελληνικής πλευράς, θα μιλήσουν:

 - Ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης, από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), η παρέμβαση του οποίου θα επικεντρωθεί στη βιοποικιλότητα των ελληνικών θαλασσών και στην οικολογική ποιότητα των παράκτιων υδάτων.

- Η Ναταλία Ρουμελιώτη, Υπεύθυνη θεμάτων Παράκτιας Διαχείρισης του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣSOS που θα αναφερθεί στις πολιτικές που άπτονται της προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

 Συντονισμός: Λαλίνα Φαφούτη, δημοσιογράφος στο ΒΗΜΑ Science.

Eίσοδος ελεύθερη. Ταυτόχρονη μετάφραση.

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους φοιτητές.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!