Θανάτωση λύκων και δηλητηρίαση σκύλων στον Όλυμπο

Πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δασαρχείου Ελασσόνας 4
λύκοι εντοπίστηκαν νεκροί στην ευρύτερη  περιοχή. Πριν  λίγες ημέρες ήρθαν να προστεθούν  άλλοι δυο λύκοι.

 

Η ομάδα της Καλλιστούς ειδοποιήθηκε από τον ομοσπονδιακό θηροφύλακα κ. Νάκα και το δασαρχείο Ελασσόνας και έσπευσε στην περιοχή όπου είχαν εντοπιστεί 2 νεκροί λύκοι.Στις 13 Μαρτίου,  μέλη της ομάδας (Γ. Ηλιόπουλος δρ. βιολογίας και Γ. Λαζάρου) μαζί με τον θηροφύλακα κ. Νάκα, την Δασάρχη Ελασσόνας κ. Φτίκα ,2 δασοφύλακες του δασαρχείου, καθώς και τον κάτοικο της περιοχής ο οποίος υπέδειξε το σημείο όπου ανακάλυψε τους 2 νεκρούς λύκους, διενήργησαν αυτοψία με σκοπό να εξακριβωθεί το περιστατικό και τα αίτια θανάτου του ζώου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αυτοψίας, ο ένας από τους 2 νεκρούς λύκους που τελικά εντοπίσθηκε, ηλικίας περίπου 5 ετών έφερε πιθανά
τραύματα από πυροβόλο όπλο με εκτιμώμενη ημερομηνία θανάτου μεταξύ 4-6 Μαρτίου. Mαρτυρία ενός  κατοίκου, η οποία συνοδευόταν και από την απαραίτητη φωτογραφική τεκμηρίωση, σε απόσταση 200 μ. από το νεκρό ζώο  αναφέρει  ότι  υπήρχε ακόμα ένας νεκρός λύκος ο οποίος όμως δε βρέθηκε από την ομάδα την ημέρα της αυτοψίας. Κατά την αυτοψία συλλέχθηκαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία (μορφομετρικά χαρακτηριστικά και ιστοί προς γενετική ανάλυση), ενώ το δασαρχείο Ελασσόνας θα προβεί σε μήνυση, αρχικά  κατ’ αγνώστου.

Στις αρχές Φεβρουαρίου,  μετά από αναφορές  για νεκρά σκυλιά στο δημοτικό διαμέρισμα Πυθίου του νομού Λάρισας, ο θηροφύλακας της Ζ' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, Θεσσαλίας και Νήσων Σποράδων, κ. Δημήτρης Νάκας εξακρίβωσε το περιστατικό το οποίο συνδέονταν με εκτεταμένη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων.Συγκεκριμένα, βρέθηκαν νεκρά δύο κυνηγόσκυλα (από τα 6 που δηλητηριάστηκαν) και δύο ποιμενικοί σκύλοι, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξε ο θηροφύλακας, στην περιοχή βρέθηκαν κεφάλια από γίδες εμποτισμένα με γεωργικά φυτοφάρμακα.

Μετά από εντατική έρευνα  ο κ. Νάκας εντόπισε τον παραγωγό που πήρε παράνομα τα κεφάλια των ζώων από το σφαγείο, και παρέδωσε όλα τα σχετικά στοιχεία στην εισαγγελία η οποία διέταξε σχετική έρευνα.  Χάρη στην άμεση κινητοποίηση και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων  μια  υπόθεση παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης.Σημαντικό  είναι να υπενθυμίσουμε ότι η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία από το 1993.

Οι αιτίες χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων για την θανάτωση άγριων, οικόσιτων ή αδέσποτων ζώων συνοψίζονται παρακάτω:

περιπτώσεις «αυτοδικίας» από παραγωγούς που παθαίνουν
ζημιές από σαρκοφάγα ζώα (λύκο, αρκούδα) στο ζωικό κεφάλαιο και στη  φυτική παραγωγή.

περιπτώσεις αντεκδικήσεων μεταξύ  κτηνοτρόφων και κυνηγών (θανάτωση κυνηγετικών
σκύλων από ποιμενικούς σκύλους).

περιπτώσεις παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων
από μερικούς κυνηγούς που θεωρούν την αλεπού ανταγωνιστή για τα θηράματα ή για
την άσκηση της θήρας.

Παρά τον εντοπισμό του υπόπτου και τη μεγάλη έκταση που έλαβε το περιστατικό, σχεδόν ένα μήνα μετά συνέβη και δεύτερο περιστατικό στην περιοχή και συγκεκριμένα στην τοποθεσία «Κόρνο» και «Μεγάλι Πάτι». Τα δύο περιστατικά, θανάτωσης των λύκων και δηλητηρίασης των σκύλων, φαίνεται να συνδέονται έμμεσα από άποψη κινήτρων μεταξύ τους, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή χρησιμοποιείται συχνά από λύκους τους οποίους αφού δεν κατάφεραν να δηλητηριάσουν, πιθανόν επιχείρησαν να εξοντώσουν με άλλο τρόπο.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι εξάλλου αρκετά διαδεδομένη στη συγκεκριμένη περιοχή με θύματα θηλαστικά και πτηνά της άγριας πανίδας αλλά και ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους.Η Καλλιστώ, στο πλαίσιο  των προγραμμάτων LIFE που υλοποιεί για τη συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας ζωής, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο με κτηνοτρόφους και εκτροφείς ποιμενικών σκύλων, χορηγώντας κουτάβια ελληνικών ποιμενικών σκύλων σε επιλεγμένους παραγωγούς, για την αποτελεσματική προστασία των κοπαδιών από επιθέσεις σαρκοφάγων ζώων.Αξίζει να σημειωθεί πως 7 περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς,
μεταξύ των οποίων και η Καλλιστώ, έχουν υποβάλει από το 2012 στο ΥΠΕΚΑ, συγκεκριμένες προτάσεις για την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα ενώ έχει πλέον συσταθεί συγκεκριμένη
ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση του τόσο εκτεταμένου αυτού φαινομένου.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!