Θα είναι το 2019 η χρονιά χωρίς καλοκαίρι στην Ελλάδα;

Θα είναι το 2019 η χρονιά χωρίς καλοκαίρι στην Ελλάδα; Αυτό δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έρευνας του ερευνητή του meteo.gr Κ. Λαγουβάρδου σε συνεργασία με τον Καθηγητή Πουασόν Νταβρίλ του Πανεπιστημίου 21 του Παρισιού και του Ερευνητή Ειπριλ Φουλ του Αυτοκρατορικού Πανεπιστημίου του Κόβεντρυ.

Η αιτία, εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής που κατεγράφησαν στην Ελλάδα όλο τον χειμώνα που μόλις πέρασε (δείτε για παράδειγμα τις βροχές Φεβρουαρίου στον χάρτη που ακολουθεί).

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, το συσσωρευόμενο νερό στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, με την άνοδο της θερμοκρασίας θα αρχίσει να κινείται προς την επιφάνεια, με αποτέλεσμα την πολύ έντονη εξάτμιση του στα υπερκείμενα στρώματα του αέρα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εξάχνωση του χιονιού που έχει συσσωρευτεί στα ελληνικά βουνά, θα έχει ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των υδρατμών μέσα στην ατμόσφαιρα σχετικά με τις κανονικές τιμές. Αυτή ακριβώς η υπερβολική αύξηση των υδρατμών είναι που θα οδηγήσει στη συνέχεια σε εμποδισμό της ηλιακής ακτινοβολίας η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα έφθανε στο έδαφος, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να μην ακολουθήσει την φυσιολογική αυξητική πορεία προς το καλοκαίρι.

Επομένως, κατά τους επιστήμονες, το φετινό καλοκαίρι θα είναι μάλλον ανύπαρκτο στην Ελλάδα, με συνθήκες που περισσότερο θα θυμίζουν προχωρημένο φθινόπωρο αντί για καλοκαίρι. Οι επιστήμονες φοβούνται επανάληψη του φαινομένου και το 2020, ειδικά αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις και τον χειμώνα του 2019-2020.

Στα αποτελέσματα της Ομάδας των Λαγουβάρδου, Νταβρίλ και Φουλ, υπάρχει και αντίλογος από μερίδα επιστημόνων: ότι όλα αυτά είναι υπερβολικά και λανθασμένα και ότι προφανώς θα έχουμε καλοκαίρι του 2019.

Ποιος έχει δίκιο; Τι πιστεύετε εσείς;

Σας ευχόμαστε καλή Πρωταπριλιά!

Πηγή: Meteo.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση