Θα συνεχιστούν «για εβδομάδες ή μήνες» οι εκρήξεις του ηφαιστείου στη Χαβάη

Περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και είναι άγνωστο το πότε θα επιστρέψουν, καθώς οι εκρήξεις του ηφαιστείου Κιλαουέα στη Χαβάη συνεχίζονται προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή. Οι επιστήμονες προειδοποιούν μάλιστα ότι η σεισμική δραστηριότητα και οι εκλύσεις αερίων και λάβας ενδεχομένως να συνεχιστούν για αρκετούς μήνες, μετά και τη σεισμική δόνηση των 6,9 βαθμών, τη μεγαλύτερη στο νησί από το 1975, που σημειώθηκε την Παρασκευή.

Μεγάλες ποσότητες λάβας κυλούν σε κατοικημένες περιοχές του Μεγάλου Νησιού, ενώ σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο το Σάββατο ότι παρατηρήθηκαν πολλές νέες ρωγμές στο σημείο, όπου εκλύεται λάβα στην περιοχή Κτήματα Λεϊλάνι της περιφέρειας Πούνα, που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο.

Το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα εντείνεται και οι εκρήξεις θα συνεχιστούν. Η δραστηριότητα που παρατηρείται έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα της ενεργοποίησης του ηφαιστείου το 1955. Τότε οι εκρήξεις συνεχίζονταν για 88 ημέρες, όμως στην περιοχή κατοικούσαν πολύ λιγότεροι άνθρωποι.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση