Ιδιωτικοποίηση ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ: Τα βρήκαν κυβέρνηση και Οικολόγοι

Θα υπερψηφίσουν τελικά το άρθρο που αφορά τη μεταφορά ΔΕΚΟ στο Υπερταμείο και ειδικά τις ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, οι προερχόμενοι από τους Οικολόγους Πράσινους, Τσιρώνης και Δημαράς, μετά από συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση θα κάνει νομοτεχνική βελτίωση που θα επιβεβαιώνει ότι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα παραμείνουν σε δημόσιο έλεγχο, στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Με την αλλαγή αυτή, που συμφωνήθηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, θα ψηφίσουν και οι δύο βουλευτές των Οικολόγων Πρασίνων.

Επισημαίνεται ότι η βελτίωση θα γίνει και στο νόμο και στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ενώ θα κάνει αναφορά στο Σύνταγμα και στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγορεύει την πώληση της ΕΥΔΑΠ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος να υπάρξει και συνταγματική πρόβλεψη ότι το νερό δεν πωλείται.

Και οι δύο βουλευτών των Οικολόγων Πράσινων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσίρώνης και ο βουλευτής Γιώργος Δημαράς, υπογράμμισαν ότι με το νομοσχέδιο η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ πάνε σε ευνοϊκότερο καθεστώς, καθώς οι δύο εταιρείες φεύγουν από το ΤΑΙΠΕΔ που τις είχε για πώληση.

Νωρίτερα, είχε προκαλέσει«πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση το γεγονός ότι λίγες ώρες πριν από τη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, οι Οικολόγοι Πράσινοι γνωστοποιούσαν την απόφασή τους να καταψηφίσουν τη διάταξη για τη μεταβίβαση των μετοχών των εταιρειών ύδρευσης Θεσσαλονίκης και Αθήνας στο νέο υπερταμείο.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν:

«Με βάση:

– Τις αρχές και τις αποφάσεις των Οικολόγων Πράσινων, σύμφωνα με τις οποίες το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Η παροχή νερού οφείλει λοιπόν να μείνει εκτός των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, για να διασφαλιστεί για όλους, με μια δίκαιη και βιώσιμη τιμολογιακή πολιτική, επαρκές και καθαρό πόσιμο νερό.

– Τη διεθνή εμπειρία, ότι δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν σε σημαντική αύξηση της τιμής του, αλλά και επιδείνωση της ποιότητας και της αειφορικής διαχείρισης του νερού

– Το γεγονός ότι η χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική τους τιμή (ενδεικτικά στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, η αναμενόμενη τιμή πώλησης αντιστοιχεί στα έσοδα που θα προκύψουν τα επόμενα λίγα χρόνια, δηλαδή το ελληνικό κράτος θα πρέπει να καλύψει την απώλεια των εσόδων αυτών σε μεταγενέστερο χρόνο)

– Την απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το νερό είναι κοινό αγαθό και η αξιοποίηση -διανομή του θα πρέπει να είναι δημόσια

– Την κινητοποίηση και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Θεσ-νίκη την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, που κατέγραψαν με συντριπτικό τρόπο την αντίθεση των πολιτών στην ιδιωτικοποίηση

– Την επιτυχημένη πρωτοβουλία των Ευρωπαίων πολιτών πριν τρία χρόνια, με την οποία δύο εκατομμύρια πολίτες απ’ όλη την Ευρώπη υπέγραψαν για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού και σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και ότι με βάση την πρωτοβουλία αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης, συμπλέοντας έτσι με τον ΟΗΕ, προστατεύοντας το ανθρώπινο δικαίωμα πρόσβασης σε ύδρευση και αποχέτευση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι βουλευτές μέλη τους ψηφίζουν ΟΧΙ στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση