του Νίκου Αβουκάτου
Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ανομβρία κάνουν δύσκολη τη ζωή των αρπακτικών και των πτωματοφάγων στην Κρήτη αλλά και στα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με ορνιθολόγους, τα νεαρά άτομα, κυρίως λόγω απειρίας στην αναζήτηση τροφής, συχνά πεθαίνουν τους πρώτους μήνες μετά την πτέρωσή τους, δηλαδή όταν εγκαταλείπουν τη γενέθλια επικράτεια και ανοίγουν τα φτερά τους.
«Λόγω της ανομβρίας δεν μπορούν να βρουν εύκολα νερό στην Κρήτη και στα νησιά, η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή. Συχνά έχουμε και πνιγμούς στη θάλασσα, επειδή αρκετά νεαρά υποσιτισμένα ή αφυδατωμένα πουλιά παρασύρονται προς το Λιβυκό πέλαγος από ισχυρά μελτέμια και δεν μπορούν να επιστρέψουν στα νότια παράλια της Κρήτης. Αυτό ισχύει ειδικά για τα πτωματοφάγα Όρνια που πτερώνονται τους μήνες Ιούνιο-Αύγουστο», τόνισε μιλώντας στη Greenagenda.gr ο Σταύρος Ξηρουχάκης, ορνιθολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
«Κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της ανομβρίας κυρίως με γύπες και γερακίνες. Οι γύπες λόγω του μεγέθους τους αναζητούν νερό και ειδικά τα νεαρά άτομα εξαντλούνται εύκολα. Πέρσι το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα έντονο, αφού παραλάβαμε περισσότερα από 50 Όρνια με συμπτώματα αφυδάτωσης», σημείωσε ο κ. Ξηρουχάκης.
Στον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ANIMA το φετινό καλοκαίρι φθάνουν καθημερινά πουλιά με συμπτώματα εξάντλησης και αφυδάτωσης.
«Έχουμε συνεχώς κλήσεις για αφυδατωμένα και εξαντλημένα νεαρά αρπακτικά. Αυτό συμβαίνει γιατί η φάση απεξάρτησης από τη φροντίδα των γονιών, που λαμβάνει χώρα αυτήν την περίοδο, είναι πολύ δύσκολη και παρουσιάζει ούτως ή άλλως μεγάλες απώλειες. Ειδικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια (με εξαίρεση ίσως το καλοκαίρι του 2022) η έλλειψη βροχών είχε ως συνέπεια να ξεραθούν ποτάμια και λίμνες. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει μόνο στην Κρήτη. Ο καύσωνας στα μέσα Ιουνίου, αν και δεν κράτησε πολύ, συνέπεσε με την περίοδο που τα μικρά ήταν ακόμη στις φωλιές.
» Οι φωλιές των πουλιών που επιλέγουν να χρησιμοποιούν βρίσκονται σε ψηλά κτήρια ή παλιά σπίτια και πολλά είδη (π.χ. χελιδόνια, σταχτάρες, κιρκινέζια) «ανέβασαν» θερμοκρασία 50 και 60 βαθμών, με αποτέλεσμα οι νεοσσοί τους, που δεν μπορούν ακόμη να πετάξουν, να πηδούν από τη φωλιά για να σωθούν. Εκατοντάδες τέτοια περιστατικά λάβαμε τον Ιούνιο. Τον Ιούλιο αυξήθηκε ο αριθμός των νεαρών αρπακτικών που ήρθαν στον Σύλλογο σε άσχημη κατάσταση», επισήμανε από την πλευρά της στη Greenagenda.gr η πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ Μαρία Γανωτή.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα σμήνη πουλιών που θα φθάσουν στην Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα προερχόμενα από τον βορρά θα βρεθούν αντιμέτωπα με την ανομβρία.