Θερμότερος των τελευταίων 135 χρόνων ήταν ο περασμένος Νοέμβριος

Ο περασμένος Νοέμβριος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 135 χρόνων, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η καταγραφή θερμοκρασιών.

Πρόκειται για τον έβδομο στη σειρά μήνα που σημειώνεται ρεκόρ θερμοκρασίας, γεγονός που καθιστά το 2015 τη θερμότερη χρονιά στη σύγχρονη ιστορία του πλανήτη, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές την Πέμπτη.

Συνολικά, η μέση θερμοκρασία του Νοεμβρίου σε όλη την επιφάνεια της γης και των ωκεανών ήταν 0,97 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του 20ου αιώνα, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση για το κλίμα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των Ηνωμένων Πολιτειών (ΝΟΑΑ).

«Πρόκειται για την υψηλότερη μέση θερμοκρασία που έχει καταγραφεί το Νοέμβριο στο διάστημα 1880 με 2015 που κρατάμε αρχείο», δήλωσε ο Τζέικ Κράουτς, κλιματολόγος των Εθνικών Κέντρων Περιβαλλοντικών Πληροφοριών της ΝΟΑΑ.

«Το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη βίωσε ρεκόρ θερμών θερμοκρασιών, με αποτέλεσμα σε αυτό το σημείο να είμαστε πρακτικά σίγουροι ότι το 2015 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί στην ιστορία», πρόσθεσε.

Ο μόνος τρόπος να μην καταρριφθεί το ρεκόρ ετήσιας υψηλότερης μέσης θερμοκρασίας το 2015 είναι αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Δεκεμβρίου καταγραφεί 0,43 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από τον πιο ψυχρό Δεκέμβριο της ιστορίας, που συνέβη το 1916.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, επιβεβαιώνει ο Κράουτς.

Μέχρι σήμερα το θερμότερο έτος στην ιστορία ήταν το 2014, ενώ το ρεκόρ του 2015 πιθανότατα επίσης δε θα διαρκέσει πολύ, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το 2016 αναμένεται να είναι ακόμα θερμότερο.

Η πρόβλεψη αυτή έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή που υπέγραψαν εκπρόσωποι 196 χωρών στο Παρίσι.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση