Θερμότερο έτος στην Ιστορία το 2020, παρά την καραντίνα

Η θερμότερη χρονιά στη σύγχρονη Ιστορία αναμένεται να είναι το 2020, σύμφωνα με την αμερικανική μετεωρολογική υπηρεσία, επιστήμονες της οποίας εκτιμούν ότι παρά τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα εξαιτίας των εκτεταμένων μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας και περιστολής της βιομηχανικής δραστηριότητας, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής δεν μοιάζει να περιορίζεται.

Πολλά ρεκόρ θερμοκρασίας έσπασαν ήδη τους πρώτους μήνες του 2020, οδηγώντας την Υπηρεσία Ωκεανογραφικών και Ατμοσφαιρικών Μελετών των ΗΠΑ στην εκτίμηση ότι η φετινή χρονιά έχει 75% πιθανότητες να είναι η θερμότερη από κάθε άλλη.

Τους πρώτους μήνες του χρόνου, καταστροφικές πυρκαγιές συνέχισαν να μαίνονται σε μεγάλες εκτάσεις στην Αυστραλία, φαινόμενο το οποίο ευνοήθηκε από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες στο νότιο ημισφαίριο. Τον περυσινό Ιούνιο, που ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, τεράστιες πυρκαγιές ξέσπασαν σε πολλά μέρη του κόσμου, από τη Γροιλανδία μέχρι τη Σιβηρία και την Αλάσκα. Το θερμό, ξηρό κλίμα, σε συνδυασμό με την ανομβρία και τους ισχυρούς ανέμους, δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες για εξάπλωση των πυρκαγιών. Οι φωτιές στα δάση της Αυστραλίας προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον μισού δισεκατομμυρίου ζώων.

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε το έτος 2016, κάτι που δεν προκάλεσε όμως την έκπληξη της επιστημονικής κοινότητας, καθώς τη χρονιά εκείνη κατεγράφη κλιματικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο», το οποίο ευνοεί την άνοδο των θερμοκρασιών. Τέτοιο φαινόμενο, όμως, δεν έχει καταγραφεί το 2020. Ο ειδικός κλιματολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Κάρστεν Χάουσταϊν εξήγησε στην εφημερίδα The Guardian ότι αν και οι νέες εκπομπές καυσαερίων έχουν μειωθεί τον τελευταίο καιρό, τα επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

«Η κλιματική κρίση συνεχίζεται χωρίς διακοπή. Παρότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώνονται φέτος, εξαιτίας των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η συγκέντρωσή τους συνεχίζει να αυξάνεται στην ατμόσφαιρα. Είναι μάλλον απίθανο να δούμε κάποια σημαντική μείωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα της Γης», λέει ο δρ Χάουσταϊν.

Η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία παρουσίασε ελάχιστα πιο αισιόδοξη εικόνα, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες το 2020 να είναι το θερμότερο έτος όλων των εποχών φθάνουν το 50%. Ο Απρίλιος στη Βρετανία ήταν θερμότερος κατά 3,1 βαθμούς Κελσίου από τις μέσες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες, ενώ προηγούμενα ρεκόρ ζέστης έσπασαν σε περιοχές όπως η Κορνουάλη και η Ουαλία.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση