Θεσσαλονίκη: Έστειλαν... 6 στο 13033 και μάζεψαν 132 τόνους σκουπίδια από τις γειτονιές τους (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Εθελοντές της ομάδας Save your Hood άρχισαν ένα σημαντικό έργο καθαρισμού διάφορων περιοχών στη Θεσσαλονίκη στις 12 Δεκεμβρίου του 2020. Σε διάστημα μόλις 3 μηνών, αριθμεί 2.800 μέλη στο γκρουπ Save Your Hood Thessaloniki του Facebook ενώ έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα πάνω από 70 δράσεις εθελοντικού καθαρισμού σε περιοχές όπως το Στρατόπεδο Κόδρα, τα Βορειοδυτικά Τείχη της Θεσσαλονίκης, τον Πύργο Τριγωνίου, το ρέμα Τούμπας-Πυλαίας, τα ρέματα Τριανδρίας, Θέρμης, Σειχ Σου, Κηφισιάς, το Ωραιόκαστρου, το Αγγελοχωρίου, Επανομής, Αγία Τριάδας κ.ά.

Ο απολογισμός των δράσεων της είναι εντυπωσιακός καθώς έχουν απομακρυνθεί περίπου 132.000 κιλά σκουπιδιών από αστικές, περιαστικές, παράκτιες και δασικές περιοχές με τη συμμετοχή 970 εθελοντών, των οποίων η ηλικία αρχίζει από 6 μηνών έως 75 χρονών!

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι τα σκουπίδια σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να βρίσκονταν στο σημείο πάνω από 20 χρόνια!

Συγκεκριμένα, στο παράκτιο μέτωπο από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης μέχρι τη Σχολή Δικαστών και από Περαία, Αγία Τριάδα, Αγγελοχώρι μέχρι και τον Ποταμό Επανομής, έχουν γίνει πάνω από 20 δράσεις καθαρισμού με τη συμμετοχή πολλών εθελοντών ώστε να περιοριστεί η παράλια ρύπανση.

«Η προσπάθειά μας είναι σημαντική, όχι μόνον λόγω της περιβαλλοντικής της αξίας, αλλά και της δυνατότητας που σου δίνει η συμμετοχή να "σώσεις" τη γειτονιά σου, τον τόπο που ζεις, το περιβάλλον στο οποίο αναπνέεις. Θα πρέπει να ευαισθητοποιούμε τον κόσμο αλλά και τον δήμο να κάνει κάτι. Αυτό είναι και το μέλημά μας. Σύντομα ετοιμάζονται ακόμα μεγαλύτερες δράσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς για τον καθαρισμό των θαλασσών, την ανακύκλωση και την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου», λέει στη Greenagenda.gr η υπεύθυνη της Ομάδας στη Θεσσαλονίκη Χριστίνα Δρακοπούλου.

Όπως αναφέρει η ίδια, «καθαρίζουμε το μέρος που μένουμε σε μια συνηθισμένη καθημερινή μας βόλτα. Στέλνεις SMS 6 για έναν καλό σκοπό που μας αφορά όλους. Ατομικά ή ομαδικά μαζεύουμε όλοι λίγα σκουπίδια από διάφορα σημεία στην περιοχή μας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης πολιτών που ολοένα και μεγαλώνει, ενώνοντας τους πολίτες αλλά και άλλες εθελοντικές ομάδες ανά την Ελλάδα με σκοπό να γίνει η μεγαλύτερη αποκομιδή σκουπιδιών που έγινε στην χώρα μας. Η ανάγκη όλων μας να είναι πιο καθαρά, πιο όμορφα, πιο υγιή τα μέρη που ζούμε μας ενώνει ώστε όλοι μαζί να δράσουμε άμεσα και να δούμε τις γειτονιές μας να αλλάζουν προς το καλύτερο».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, μέσα σε ένα διάστημα 4 μηνών από την εκκίνησή της, έχει ενεργοποιήσει πάνω από 24.000 πολίτες και έχει συγκεντρώσει πάνω από έναν τόνο σκουπίδια (2.300.000 λίτρα) σε 133 δήμους σε όλη την Ελλάδα. Η δράση καλεί τους πολίτες όλης της Ελλάδας να κινητοποιηθούν και να υιοθετήσουν μια πιο φιλική στάση προς το περιβάλλον, συμμετέχοντας στη σωστή διαχείριση απορριμμάτων με άμεσο αντίκτυπο στη γειτονιά τους καθώς και τον δημόσιο χώρο.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις στην πόλη και την περιοχή σας από το Save Your Hood & το Save Your Hood Thessaloniki στο Facebook.

Το εθελοντικό έργο της Ομάδας ενισχύει τις ατομικές πρωτοβουλίες, καθώς μέσα από τις ομάδες μπορεί κάποιος να βρει συν-εθελοντές και να υιοθετήσει τη δική του γειτονιά.

Σκοπός της ομάδας είναι να ενώσει, να στεγάσει και να δώσει δύναμη στις ατομικές και ομαδικές προσπάθειες για μια καλύτερη και πιο καθαρή γειτονιά σε όλη την Ελλάδα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση