Θεσσαλονίκη: Έφτιαξαν πολύχρωμα κιλίμια από εκατοντάδες πλαστικές σακούλες

της Αλεξίας Καλαϊτζή

Περισσότερες από 700 πλαστικές σακούλες, μεγάλες ειδικές βελόνες, αμέτρητες ώρες αλλά και μπόλικη διάθεση και όρεξη, χρειάστηκε η ομάδα του TEDxThessaloniki για να μετατρέψει τον... πλαστικό σωρό σε πολύχρωμα κιλίμια.

Τα επτά εντυπωσιακά κιλίμια, μάλιστα, κοσμούσαν την είσοδο του TEDxThessaloniki που πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου, στο κτήριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής, και από μακριά ουδείς μπορούσε να καταλάβει ότι οι δημιουργίες αυτές έγιναν από αχρησιμοποίητες πλαστικές σακούλες, που σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν σε χωματερές, μολύνοντας το περιβάλλον.

Η πρωτοβουλία ήταν ενός εκ των μελών της ομάδας, ο οποίος ήξερε για τη δράση αυτή η οποία ξεκίνησε από στις ΗΠΑ και επεκτάθηκε στην Αυστραλία και στον Καναδά.

kilimia_anak2 (492 x 300)

Η ομάδα αποφάσισε να προχωρήσει την κίνηση αυτή ένα βήμα πιο πέρα και να συνδυάσει το πνεύμα της ανακύκλωσης με αυτό της προσφοράς. Τα επτά κιλίμια που δημιουργήθηκαν θα δοθούν στον φορέα Σχεδία, ο οποίος με τη σειρά του θα τα προσφέρει σε άστεγους της πόλης για να προστατεύονται από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Λόγω του υλικού τους, τα υποστρώματα αυτά είναι αδιάβροχα, σχετικά μαλακά, και μονώνουν από το κρύο της επιφάνειας στην οποία στρώνονται. Ακόμη, είναι ελαφριά και εύκολα στη μεταφορά τους.

kilimi_anak3 (600 x 337)

Πιο αναλυτικά, η ομάδα χρησιμοποίησε 700 σακούλες για κάθε υπόστρωμα διαστάσεων 180 x 70, τα οποία πλέχθηκαν μέσα σε τρεις εβδομάδες. Η διαδικασία δεν ήταν καθόλου εύκολη, καθώς οι εθελοντές έπρεπε να κόψουν τις σακούλες σε λεπτές λωρίδες, έπειτα να τις δέσουν μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα νήμα, και τέλος να αρχίσουν να πλέκουν τα υποστρώματα με αυτό. Μια γειτόνισσα που είχε πλέξει στο παρελθόν τέτοια κιλίμια και είδε τη δράση αυτή, δώρισε στην ομάδα κάποια από αυτά που είχε η ίδια ετοιμάσει, ώστε στο τέλος να συγκεντρωθούν επτά κιλίμια.

Ας σημειωθεί ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταναλώνονται 240 περίπου πλαστικές σακούλες ανά άτομο τον χρόνο, οι οποίες για το σύνολο του πληθυσμού ισοδυναμούν σε 2 δισεκατομμύρια 700 εκατομμύρια σακούλες ανά έτος. Αυτές οι πλαστικές σακούλες χρησιμοποιούνται συνήθως 1 φορά για 12 λεπτά κατά μέσο όρο, πριν καταλήξουν στα σκουπίδια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Κάνετε το σχόλιό σας

Ερώτημα ασφαλείας (CAPTCHA) * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.