Θεσσαλονίκη: Έως Παρασκευή λύση για την ανακύκλωση μετά την καταστροφή στο ΚΔΑΥ Σίνδου

Έως το τέλος της εβδομάδας θα έχει λυθεί το πρόβλημα της ανακύκλωσης για τους Δήμους που επλήγησαν από τη φωτιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης της Σίνδου, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη δημοτική τηλεόραση της Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, από σήμερα έως αύριο, Τετάρτη, τα απορριμματοφόρα του 1ου, 2ου και 3ου Διαμερίσματος του Δήμου Θεσσαλονίκης θα εξυπηρετούνται πλήρως από την πρώτη Μονάδα του ΚΔΑΥ Ιωνίας, ενώ από την Τετάρτη θα ενεργοποιηθεί η δεύτερη βάρδια του ΚΔΑΥ Θέρμης για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του 4ου και 5ου Διαμερίσματος της πόλης.

Πρόσθεσε δε, ότι έως την Τετάρτη τα απορριμματοφόρα του Δήμου Νεάπολης - Συκεών θα έχουν επίσης πρόσβαση στο ΚΔΑΥ Ιωνίας, ενώ οι Δήμοι Παύλου Μελά, Χαλκηδόνας και Δέλτα θα εξυπηρετούνται από την Παρασκευή στο ΚΔΑΥ Νεοχωρούδας. Συνεπώς, πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος, έως το τέλος της εβδομάδας, «θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση του ζητήματος της ανακύκλωσης στους παραπάνω Δήμους, γι' αυτό οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν κανονικά να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου τους και να εναποθέτουν τα ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους και τους μπλε κώδωνες».

Είπε, ακόμη, ότι σύμφωνα με την ενημέρωση εκ μέρους του ιδιοκτήτη του εργοστασίου ανακύκλωσης της Σίνδου έχει ήδη προχωρήσει η αποσυναρμολόγηση του εξοπλισμού της μονάδας και έχει ήδη παραγγελθεί ο καινούργιος εξοπλισμός σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης καλύπτεται πλήρως από τα υπόλοιπα τρία ΚΔΑΥ εφόσον έχει ενεργοποιηθεί και δεύτερη βάρδια, έως την αποκατάσταση του εργοστασίου της Σίνδου.

Αιχμές για τις καθυστερήσεις στις ΜΕΑ, ΜΕΒΑ

Ωστόσο, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «υπάρχει πρόβλημα και καθυστερήσεις με τις Μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και κυρίως κομποστοποίησης. Για τον λόγο αυτό αναγκαστήκαμε πέρυσι να χρηματοδοτήσουμε τον ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, δηλαδή τους Δήμους, με 3,7 εκατ. ευρώ, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι μελέτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω λάβει οι πρώτες μελέτες για το εργοστάσιο και την Μονάδα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης έχουν τελειώσει, για τη Δυτική Θεσσαλονίκη ολοκληρώνονται και περιμένουμε την ανακοίνωση των Δήμων για την περιοχή χωροθέτησης».

«Μόλις τον προηγούμενο μήνα υπογράφτηκε και η σύμβαση για εννέα Μονάδες κομποστοποίησης,  για τις Μονάδες δηλαδή που θα παραλαμβάνουν τα οργανικά, τα βιοαπόβλητα», συνέχισε ο κ. Φάμελλος. «Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ΦοΔΣΑ ήδη από τον Ιανουάριο 2019 μπορεί να παραλάβει υλικό από τους Δήμους, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα τέτοιες πρωτοβουλίες από τους ΟΤΑ. Εμείς από την πλευρά μας πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση και η νέα τιμολογιακή πολιτική της διαχείρισης απορριμμάτων, με ισχύ από τον Ιανουάριο 2020, στοχεύει σε αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Και σχολίασε: «Θα μπορούσαμε να είχαμε φτιάξει τουλάχιστον 20 νέες Μονάδες Ανακύκλωσης στη χώρα μας από τα πρόστιμα που πληρώνουμε για τις χωματερές. Για το λόγο αυτό έχουμε βάλει τα δυνατά μας για να μην πληρώσουμε πρόστιμο για την ανακύκλωση που καθυστερεί. Οφείλουμε όλοι και όλες να καταλάβουμε ότι τα υλικά της ανακύκλωσης παράγουν νέο προϊόν και νέα εργασία. Είναι εντελώς παράλογο να προτιμούμε να θάβουμε τον πλούτο μας».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση