Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για την κοπή δέντρων στην Αρχαία Αγορά - Η απάντηση του δήμου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για να μην κοπούν οι λεύκες στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιούν από τις 07:00 φορείς οικολόγων και συλλογικότητες της πόλης με πρωτοβουλία του Δικτύου για το αστικό πράσινο «SOSε τα Δέντρα».

Λίγο πριν τις 12:00, μάλιστα, το Δίκτυο για το αστικό πράσινο αλλά και πολίτες κατέθεσαν αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής από το Δικαστήριο για πάγωμα της κοπής ενόψει της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων.

Από την πλευρά του ο δήμος αναφέρει πως έχουν εκδοθεί οι σχετικές άδειες για να κοπούν 41 επικίνδυνες λεύκες και να φυτεύουν τα διπλάσια δέντρα, νέα και κατάλληλα για την περιοχή και το κλίμα της πόλης.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο επικεφαλής της παράταξης «Οικολογία-Αλληλεγγύη», Μιχάλης Τρεμόπουλος, χθες πληροφορήθηκαν πως ξεκίνησαν να κόβουν δέντρα στο πάρκο κάτω από την Αρχαία Αγορά και πίσω από το άγαλμα Βενιζέλου. «Όταν φτάσαμε είχαν ήδη κόψει έξι δέντρα. Στη συνέχεια επειδή δεν σταμάτησαν την κοπή, όπως μας είπαν, κάτσαμε κάτω από τα δέντρα και ζητήσαμε να σταματήσουν. Τότε, εκλήθη η Αστυνομία και μεταφέρθηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου και καταθέσαμε τις απόψεις μας».

Ο ίδιος αναφέρει πως μπορεί να έχει δώσει άδεια το Δασαρχείο αλλά χωρίς να υπάρχει τεχνική έκθεση και δίχως την παρουσία εκπροσώπου του Δασαρχείου αλλά και μέτρων προστασίας, δεν γίνεται να συνεχίσουν οι κοπές. «Μάλιστα, όταν είδαμε ότι δεν σταματούσαν μπήκαμε κάτω από τα δέντρα και έκατσε μαζί μας και μία υπάλληλος του δήμου και παρότρυνε τους εργάτες να συνεχίσουν τις κοπές», σημειώνει. Ο κ. Τρεμόπουλος ανέφερε πως χθες κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά του δήμου για παράβαση περιβαλλοντικών όρων και μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Σήμερα μέλη του Δικτύου βρίσκονται στο σημείο από το πρωί, ενώ νωρίτερα στο σημείο βρέθηκαν ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος αλλά και ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος, μαζί με δυνάμεις της Αστυνομίας. «Θέλησαν να μας διώξουν αλλά εμείς δεν φύγαμε αλλά ταυτόχρονα καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα στα Δικαστήρια και αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής από το Δικαστήριο για πάγωμα της κοπής», ανέφερε ο κ. Τρεμόπουλος.

Ο ίδιος προσθέτει πως η απόφαση που πάρθηκε στις 11 Δεκεμβρίου από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αλλά επειδή από 1 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο της Επικρατείας έβγαλε άκυρη τη σύνθεση και τη λειτουργία αυτών των επιτροπών, είναι άκυρη και η απόφαση.

Να σημειωθεί πως σε παρακείμενο σημείο βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις, ενώ  σήμερα, προς το παρόν,  δεν έχουν συνεχιστεί οι κοπές.

Τι λέει ο δήμος

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Πρασίνου, Δημήτρης Σωτηριάδης, που βρίσκεται από νωρίς στο σημείο δήλωσε πως έχουν εκδοθεί οι σχετικές άδειες για να κοπούν 41 επικίνδυνες λεύκες και να φυτευτούν τα διπλάσια δέντρα που είναι κατάλληλα, όπως λέει, για την κάθε περίπτωση. «Έχουμε την άδεια του Δασαρχείου και προχωράμε. Για τα επικίνδυνα δέντρα τα οποία φύονται μέσα σε χώρους πρασίνου και άλση η άδεια πρέπει να ληφθεί από το Δασαρχείο και όχι από την Πολεοδομία», είπε.

«Τα δέντρα αυτά είναι επικίνδυνα γιατί υπάρχει απόκλιση από την κατακόρυφο του κορμιού τους και εμφανείς εξωτερικές και εσωτερικές σήψεις. Όλα αυτά οδηγούν στο ότι πρέπει να απομακρυνθούν. Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουμε γιατί είμαστε απόλυτα νόμιμοι. Μόλις μπορέσουμε να εργαστούμε πρέπει να απομακρυνθούν οι λεύκες», σχολίασε.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο: