Θεσσαλονίκη: Αξιοποίηση και ενοποίηση του Θαλάσσιου Μετώπου, με «πράσινο» πρόσημο

του Νίκου Αβουκάτου

Με διαδρομές περιπάτου και αναψυχής, οικιστικές αναπλάσεις και περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις, ο ενιαίος σχεδιασμός του μοναδικού θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, αποτελεί τη σημαντικότερη, ίσως, πρόκληση για τους φορείς της πόλης τις επόμενες δεκαετίες. Την επόμενη ημέρα και τα καθοριστικά βήματα σχεδιασμού της «πράσινης» μητροπολιτικής ταυτότητας της πόλης παρουσίασαν οι ομιλητές της ημερίδας της Voria.gr με θέμα το «Θαλάσσιο Μέτωπο Θεσσαλονίκης», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κατάμεστη αίθουσα Μωρίς Σαλτιέλ του Μεγάρου Μουσικής, με χορηγό επικοινωνίας τη Greenagenda.gr.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος τόνισε την αξία της απελευθέρωσης δημοσίων χώρων. «Σε αυτή την κατεύθυνση χθες είχαμε τις πρώτες πανελλαδικές προεγκρίσεις των χωρικών ειδικών σχεδίων, του πρώην στρατόπεδου του Παύλου Μελά και της ΔΕΘ. Πλέον, γεννάται η ιδέα της μητροπολιτικής οργάνωσης της πόλης και των δημοσίων χώρων», είπε ο κ. Φάμελλος.

«Η πόλη είναι αποκομμένη από τη θάλασσα με προβλήματα υποβάθμισης του Θερμαϊκού Κόλπου, για αυτό η παρέμβαση του παράκτιου θαλάσσιου μετώπου είναι υψίστης σημασίας περιβαλλοντικό θέμα», πρόσθεσε και τόνισε πως «θα πρέπει να ενισχυθεί το ενιαίο σύνολο, από το Καλοχώρι έως και το Αγγελοχώρι, εντός του οποίου εντοπίζονται πολλά προβλήματα ενοποίησης».

Ο κ. Φάμελλος δεσμεύθηκε ότι, εάν δεν υπάρξουν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις, το υπουργείο θα συμβάλει στην υλοποίηση των σημαντικών έργων:

  • Την αποκατάσταση της τάφρου των βυρσοδεψίων και των εκβολών του Δενδροποτάμου με την ένταξη τους στο μέτρο του ΥΜΕΠΕΡΑΑ.
  • Την επίλυση του θέματος των χρήσεις γης, στη βάση εφαρμογής της συνθήκης ΣΕΒΕΖΟ

Ο Κωνσταντίνος Γιουτίκας, αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες αλλά και το έργο του «Τerra med», το οποίο αφορά μια σειρά ουσιαστικών παρεμβάσεων όπως, η αποκατάσταση και η διευθέτηση του ρέματος του Δενδροποτάμου, η ενίσχυση των φραγμάτων, οι αναπλάσεις και χώροι περιπάτου αλλά και αναπτυξιακά έργα περιβαλλοντικής σημασίας.

Μίλησε για μια νέα μητροπολιτική ταυτότητα αλλά και μια δυναμική αναπτυξιακή ώθηση που θα δώσει στο θαλάσσιο μέτωπο το ισχυρό brand name των επόμενων δεκαετιών.

Ο Πάρης Μπίλλιας, πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, παρουσίασε την πρόταση για ένα όραμα για τη Ριβιέρα της Θεσσαλονίκης.

Σε αυτό περιλαμβάνονται:

  • Η ανάπλαση και εξιχνίαση των βυρσοδεψειών
  • Ο άξονας περιπάτου μνήμης από Λευκό Πύργο έως Πλατεία Ελευθερίας
  • Η ενιαία παρέμβαση από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι το Αλλατίνη, το παράκτιο μέτωπο του δήμου Καλαμαριάς, το παραλιακό μέτωπο του δήμου Πυλαίας.

O αρχιτέκτονας της Νέας Παραλίας, ο οποίος θα σχεδιάζει και το Μητροπολιτικό Πάρκο στο οποίο θα μετατραπεί το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, Πρόδρομος Νικηφορίδης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και την προστασία από τις μη ελεγχόμενες χρήσεις και υπογράμμισε ότι «η αναβάθμιση του παράκτιου μετώπου είναι μια πολύ σημαντική πρόκληση».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση