Θεσσαλονίκη: Αποκατάσταση λατομείου με ανακυκλωμένα μπάζα και χώμα, δένδρα και αναρριχώμενα (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Η αποκατάσταση του λατομείου «Κυψέλη» βορειοανατολικά της Θεσσαλονίκης, εντός των ορίων του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη, θα γίνει με την αξιοποίηση αποβλήτων εκσκαφών και αδρανών καταλοίπων από την επεξεργασία ΑΕΚΚ, καθώς επετράπη με πρόσφατες διατάξεις η λειτουργία μονάδας ΑΕΚΚ. Έτσι, με αυτόν τον τρόπο, τα υλικά που θα υποδεχτεί η μονάδα θα καλύψουν τις γούβες και τα υψηλά πρανή ύψους 30 και 40 μέτρων του λατομείου αδρανών υλικών που λειτούργησε για δεκαετίες στην περιοχή του Ασβεστοχωρίου, πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή.

Το έργο της αποκατάστασης αυτής παρουσιάστηκε στην εσπερίδα που διοργάνωσε η ΑΝΑΚΕΜ, το μεγαλύτερο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ), υπό τον τίτλο «Διαχείριση ΑΕΚΚ: Νέες προκλήσεις, νέες προοπτικές», όπου τέθηκαν τα νέα δεδομένα και οι προοπτικές σε όλη την αλυσίδα της διαχείρισης των ΑΕΚΚ, με έμφαση στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία.

«Με το χτίσιμο βαθμίδων θα μπορέσουμε να επιτύχουμε ένα απόλυτα συμβατό αποτέλεσμα με τη συγκεκριμένη περιοχή με την υλοποίηση του σχεδίου εναρμονιζόμαστε με τη βούληση τόσο του δήμου όσο και της Περιφέρειας», είπε ο Κωνσταντίνος Κουγιουρούκης, Μηχανικός Μεταλλείων και Μεταλλουργός Μηχανικός του ΕΜΠ, ο οποίος παρουσίασε συνοπτικά το συγκεκριμένο έργο. Η συνολική έκταση θα ανέρχεται σε 510 στρέμματα, ενώ η λειτουργία της μονάδας προϋποθέτει την υποδοχή των ΑΕΚΚ και τη διαλογή των υλικών.

«Για τη μέγιστη κάλυψη των βαθμίδων, σε μια πολυώροφη δομή στο σύνολο της διαταραγμένης επφάνειας, προτείνονται αναρριχώμενα φυτά, εναλλάξ φύτευση θάμνων αλλά και δέντρων, κωνοφόρων και πλατύφυλλων» ανέφερε ο κ. Κουγιουρούκης παρουσιάζοντας τον ολοκληρωμένο τον χάρτη της φυτοτεχνικής αποκατάστασης στην εσπερίδα. Τα δένδρα αυτά προτείνεται να είναι κουτσουπιά, κυπαρίσσι Αριζόνας, φράξος, μελικοκκιά και τραχεία πεύκη και θα φυτευτούν με εναλλαγή μεταξύ τους (ένα κωνοφόρο και ένα πλατύφυλλο είδος), ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση της επιφάνειας του εδάφους, καθώς και η πλήρη κάλυψη της περιοχής που έχει υποστεί φθορά.

Η ορθή διαχείριση των ΑΕΚΚ, η αξιοποίηση ανακυκλωμένων αδρανών υλικών, καθώς και οι δυνατότητες αξιοποίησης αποβλήτων εκσκαφών στην αποκατάσταση περιβάλλοντος βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Στον χαιρετισμό του ο Μανώλης Γραφάκος, γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, επισήμανε ότι «έχουμε εκκρεμότητες στην εφαρμογή, έχουμε συζητήσει με τα συλλογικά συστήματα ώστε να δουλέψουμε για την επαναχρησιμοποίηση των υλικών». «Χρειάζεται όμως να καταφέρουμε να περιορίσουμε την παραβατικότητα», υπογράμμισε ο κ. Γραφάκος.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για ζητήματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποκτήσουμε μια συλλογική νοοτροπία, ενώ εξήγησε ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε μέρος της λύσης του προβλήματος.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου είπε ότι χρειάζεται να επιβραβεύουμε τον νόμιμο πολίτη και να τιμωρούνται οι παράνομοι.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η ανεξέλεγκτη παράνομη απόθεση και αυτό θα γίνει μόνο με την αυστηροποίηση της κείμενης νομοθεσίας για τον κάθε παραβάτη που εντοπίζεται επ' αυτοφώρω. «Εμείς προτείνουμε την κατάσχεση των φορτίων που μεταφέρονται χωρίς τα νόμιμα έγγραφα και την κατάσχεση του μεταφορικού μέσου», ανέφερε ο κ. Γιουτίκας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της ΠΚΜ Πάρις Μπίλλιας τόνισε ότι «η ορθή διαχείριση των ΑΕΚΚ είναι ζήτημα πολιτισμού και πρέπει να αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση. Είναι αναγκαιότητα η επανάχρηση των ανακυκλώσιμων υλικών στα έργα για την εξοικονόμηση πρώτων υλών και για τη μείωση ενέργειας. Εμείς ως Περιφέρεια στον τομέα των έργων έχουμε προτεραιότητα την πλήρη εφαρμογή του νόμου για την ορθή διαχείριση των ΑΕΚΚ και την αξιοποίηση του υφιστάμενου πλαισίου της χρήσης των δευτερογενών υλικών και την αποκατάσταση των λατομείων».

Ο δήμαρχος Πυλαίας - Χορτιάτη και πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης έκανε λόγο για μια τριτοκοσμική κατάσταση για αυτό χρειάζεται να διανύσουμε αρκετή απόσταση. Ο κ. Καϊτεζίδης στάθηκε στην αδυναμία του ελέγχου, αλλά και της επιβολής προστίμων.

Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ Γιώργος Τσακούμης υποστήριξε ότι θέμα των ΑΕΚΚ είναι κομμάτι του παζλ της κυκλικής οικονομίας.

Στην εισήγησή του ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ, Ηλίας Δημητριάδης, αναφέρθηκε στις επιδόσεις, καθώς το συλλογικό σύστημα καλύπτει το 85% της χώρας, πανελλαδικά. «Απαιτούνται να επιβάλλονται οι κυρώσεις σε όσους δεν τηρούν τη νομιμότητα», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία της αποκατάστασης του λατομείου της « Κυψέλης» για τη καλύτερη διευθέτηση της διαχείρισης των μπάζων, διότι, όπως είπε, οι μεγάλες ποσότητες χώματος θα μπορέσουν να καταλήξουν στους χώρους αποκατάστασης. Συνολικά, τα μπάζα στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 15 εκατομμύρια τόνους και από αυτά τουλάχιστον 7, 5 εκατομμύρια τόνοι είναι ποσότητες χωμάτων.

Ο Ηρακλής Λάτσιος, Χημικός Μηχανικός, Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, μίλησε αναλυτικά για την αδειοδότηση, τον έλεγχο και τις υποχρεώσεις δραστηριοτήτων διαχείρισης ΑΕΚΚ.

Ο Γιώργος Ταχματζίδης, γενικός γραμματέας του δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη, ανέπτυξε το θέμα «Το περιβαλλοντικό πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης ΑΕΚΚ στο περιαστικό περιβάλλον. Η περίπτωση του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη».

Ο Κωνσταντίνος Χατζής, Πολιτικός Μηχανικός MSc, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης, ανέλυσε τις δυνατότητες και προϋποθέσεις χρήσης ανακυκλωμένων αδρανών στα δημόσια έργα, ενώ η Ελένη Χειμώνα, Μηχανικός Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος, στέλεχος ΑΝΑΚΕΜ, μίλησε για θέμα με τίτλο «Δομή υποστήριξης διαχειριστών ΑΕΚΚ της ΑΝΑΚΕΜ».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους καθώς και συζήτηση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Αρβανιτίδης και Κώστας Ζουράρις, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιάννης Μαγκριώτης, αντιδήμαρχοι και δεκάδες πολιτικοί μηχανικοί και εκπρόσωποι εταιρειών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση