του Νίκου Αβουκάτου
Σε δρόμους και πεζοδρόμια επιλέγουν να ξεφορτωθούν τα γάντια και τις μάσκες μίας χρήσης, καθώς και άλλα προστατευτικά έναντι του κορωνοϊού, δεκάδες Θεσσαλονικείς, παρά τις εκκλήσεις των αρχών να μην απορρίπτουν όπου βρουν όλα τα παραπάνω υλικά, καθώς, πέραν της προφανούς περιβαλλοντικής ρύπανσης, επιβαρύνουν και το αποχετευτικό σύστημα της πόλης.
Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που δημοσιεύει σήμερα η Greenagenda.gr από δρόμους και πεζοδρόμια σε διάφορες περιοχές στη δυτική και στην ανατολική Θεσσαλονίκη, όπως στον Εύοσμο και στην Πυλαία, ενώ ενδεικτικές είναι και οι φωτογραφίες που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook o Σάκης Λαζαρίδης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Παύλου Μελά, από την κατάσταση που επικρατεί στη Σταυρούπολη. Οι εικόνες καταγράφηκαν έξω από τραπεζικό κατάστημα της περιοχής.
«Αυτές οι εικόνες μάς δείχνουν ότι για κάποιους οι κανόνες υγιεινής διαρκούν για λίγο. Στον επόμενο χρόνο, ορισμένοι ασυνείδητοι επιδεικνύουν συμπεριφορά που βάζει σε κίνδυνο τους συνανθρώπους τους αλλά και τους ίδιους τελικά. Από το ίδιο σημείο θα περάσουν ξανά», τονίζει ο κ. Λαζαρίδης.
Με τη βροχή, τα συγκεκριμένα προστατευτικά υλικά μίας χρήσης καταλήγουν μέσα στους αγωγούς όμβριων υδάτων, ενώ πολλοί είναι αυτοί που τα απορρίπτουν στην τουαλέτα τους. Τα προϊόντα αυτά δεν διασπώνται και, σε συνδυασμό με λίπη και λάδια, μπορεί να προκαλέσουν εμφράξεις στις σωληνώσεις, τα αντλιοστάσια και τις εγκαταστάσεις αποχέτευσης, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία η ΕΥΑΘ λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων της.
«Με αυτή τη συμπεριφορά όμως η καθημερινότητά μας γίνεται επικίνδυνη. Επιπλέον δυσκολεύει και το έργο για τους υπαλλήλους καθαριότητας των δήμων. Οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα προστασίας λόγω κορωνοϊού όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τον συνάνθρωπό μας», σημειώνει ο κ. Λαζαρίδης.
Από την πλευρά της, η Νίκη Τζουανοπούλου, Επόπτρια Δημόσιας Υγείας, Υγιεινολόγος και Υπεύθυνη Διαχείρισης Αποβλήτων του Γ.Ν Παπαγεωργίου υπογραμμίζει: «Οι πολίτες πρέπει να αντιληφθούν πόσο κρίσιμης σημασίας είναι ο ρόλος τους στον περιορισμό διασποράς της νόσου. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ πρέπει να τηρούνται από όλους μας για να μπορέσει η χώρα γρήγορα να ξεπεράσει το πρόβλημα χωρίς αλλά θύματα από τη νόσο».