Θεσσαλονίκη: Δωρεά 20 ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ από τον ΤΑΡ (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Είκοσι υπερσύγχρονα ασθενοφόρα παρέδωσε σήμερα στο ΕΚΑΒ ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP). Συνολικά ο αριθμός των ασθενοφόρων που θα δοθούν είναι 33 για να ενισχυθούν Παραρτήματα και Τομείς του ΕΚΑΒ στη Βόρεια Ελλάδα.

Πρόκειται για την υλοποίηση του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που έχει συμφωνηθεί μεταξύ της κατασκευάστριας εταιρείας του Διαδριατικού Αγωγού και του Ελληνικού δημοσίου, με τη δωρεά 92 οχημάτων κοινής ωφελείας σε τοπικές κοινότητες και στις τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας που διέρχεται ο αγωγός.

Τα ασθενοφόρα που δόθηκαν διαθέτουν αρκετές καινοτομίες που αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ. Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, πρόεδρος του ΕΚΑΒ, τα νέα οχήματα έχουν πολλές δυνατότητες.

Μέσα στη δωρεά του TAP είναι και τέσσερις θερμοκοιτίδες ώστε να μπορούν να μετατραπούν οι κινητές μονάδες ενήλικων σε μονάδες διακομιδής νεογνών.

Επίσης, η κινητή μονάδα διαθέτει ειδικό φορείο με μηχανισμό φυσούνας που ζυγίζει το σώμα του πάσχοντα και απορροφά έτσι τους κραδασμούς του οχήματος. Το κάθε οχήμα έχει καρέκλα ερπύστρια, που παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης του πληρώματος ώστε να παραλαμβάνει άμεσα και εύκολα τον πάσχοντα από τις σκάλες του σπιτιού του.

Με τη δωρεά έρχονται να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες του ΕΚΑΒ και βέβαια να ενισχυθεί με νέα οχήματα ο γερασμένος στόλος για τις ανάγκες στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη.

«Στις προτεραιότητές μας είναι και η ασφάλεια. Σε αυτή τη λογική τρέχουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα δωρεάς των οχημάτων. Το επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε τη δωρεά άλλων 10 ασθενοφόρων», επισήμανε η Κατερίνα Παπαλεξανδρή, διευθύντρια του TAP για την Ελλάδα, στην εκδήλωση παράδοσης - παραλαβής που έλαβε χώρα σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, στην Πυλαία.

Την ικανοποίησή τους για τη δωρεά των ασθενοφόρων εξέφρασαν οι περιφερειάρχες Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η ανακοίνωση του Αγωγού:

«Την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) AG πραγματοποίησαν εκδήλωση για την παράδοση και παραλαβή 20 ασθενοφόρων οχημάτων στις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, παρουσία της Διοίκησης του οργανισμού και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για το δεύτερο σκέλος συνολικής χορηγίας 33 ασθενοφόρων (καθώς 2 έχουν ήδη παραδοθεί στο Νοσοκομείο του Κιλκίς), μία προσφορά του TAP στο ΕΚΑΒ στο πλαίσιο του διαπεριφερειακού προγράμματος ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ, Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ | Δωρεά Οχημάτων Κοινής Ωφέλειας που ο ΤΑΡ υλοποιεί στη Βόρεια Ελλάδα.

Κατά την εκδήλωση, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ που παρέλαβε τα ασθενοφόρα οχήματα, κ. Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, δήλωσε:

«Με ιδιαίτερη χαρά παραλαμβάνουμε σήμερα τα 20 ασθενοφόρα (…) από τη δωρεά του ΤΑΡ. Πρόκειται αναμφισβήτητα για τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει ποτέ προς τα Παραρτήματα του ΕΚΑΒ Μακεδονίας και Θράκης, δηλαδή τα Παραρτήματα Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Θεσσαλονίκης και Κοζάνης. Και καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική, επίσης, λόγω του εξειδικευμένου ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τέσσερις υπερσύγχρονες θερμοκοιτίδες, με πιστοποιημένο ασφαλή τρόπο μεταφοράς των νεογνών».

Από την πλευρά τους, οι περιφερειάρχες Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κ. Χρήστος Μέτιος, και Δυτικής Μακεδονίας, κ. Θόδωρος Καρυπίδης, υπογράμμισαν τη σημασία της πρωτοβουλίας για τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός ΤΑΡ. Επίσης, ευχαρίστησαν όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του προγράμματος για την εξαιρετική τους συνεργασία, και συνεχάρησαν τους εκπροσώπους του αγωγού για την κοινωνική τους ευαισθησία και δράση.

Τον ΤΑΡ εκπροσώπησε η Διευθύντρια του έργου για την Ελλάδα, κ. Κατερίνα Παπαλεξανδρή, που ενέταξε την πρωτοβουλία αυτή στο πλαίσιο της αδιαπραγμάτευτης δέσμευσης του αγωγού να λειτουργεί με γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία, αλλά και να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στις τοπικές κοινότητες. Ευχαρίστησε, επίσης, την ηγεσία του ΕΚΑΒ, τις περιφερειακές αρχές, αλλά και την αρμόδια ομάδα του ΤΑΡ για την επιτυχημένη συνεργασία τους – όπως αντικατοπτρίζεται στην ταχεία υλοποίηση του προγράμματος μετά την ανακοίνωσή του το καλοκαίρι του 2017.

Συνολικά, ο ΤΑΡ επενδύει περισσότερα από €10 εκατ. στο διαπεριφερειακό πρόγραμμα Δωρεά Οχημάτων Κοινής Ωφελείας | ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ, Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Είναι μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις που το έργο υλοποιεί εθελοντικά, προσφέροντας 90 και πλέον οχήματα (ασθενοφόρα, εκχιονιστικά, καθαριότητας, δασικά και πολιτικής προστασίας) στις τοπικές κοινότητες και των τριών βορειοελλαδίτικων περιφερειών».

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση