Θεσσαλονίκη: Εξειδικευμένες μετρήσεις κάθε μήνα στον Θερμαϊκό - Σταθερά σε αφθονία το φυτοπλαγκτόν

Κάθε μήνα εξειδικευμένη ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων σαλπάρει στα νερά του Θερμαϊκού κόλπου για να παρακολουθήσει την ποιότητα της θάλασσας στον όρμο της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για μια συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, η οποία ξεκίνησε από το 2016 και θα συνεχιστεί και φέτος. Το προσεχές διάστημα μάλιστα η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου πρόκειται να προχωρήσει στην υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης με το Μουσείο Γουλανδρή. Σκοπός η συνέχιση και απρόσκοπτη παρακολούθηση της ποιότητας της θάλασσας στον όρμο της Θεσσαλονίκης, μέσα από μετρήσεις και δειγματοληψίες, η παρακολούθηση του φαινομένου του ευτροφισμού και η διερεύνηση των ειδών του φυτοβένθους της περιοχής, πληροφορία, όπως επισημαίνεται από την αρμόδια διεύθυνση του δήμου, απαραίτητη για την ολοκληρωμένη αποτύπωση της κατάστασης της θάλασσας.

Ο δήμος παρακολουθεί βασικά φυσικοχημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά της θάλασσας σε διαρκή βάση εδώ και αρκετά χρόνια, μέσα από τη συνεργασία με το ΕΚΒΥ. Οι μετρήσεις γίνονται κάθε μήνα από σκάφος σε δέκα σημεία του Θερμαϊκού, τα πέντε ανοιχτά της θάλασσας και τα πέντε παράκτια, όπου γίνονται δειγματοληψίες. Συγκεκριμένα, παρακολουθούνται βιολογικές παράμετροι, όπως το φυτοπλαγκτό και η χλωροφύλλη και φυσικοχημικές παράμετροι, όπως η θερμοκρασία, η διαφάνεια του νερού, το διαλυμένο οξυγόνο, η αλατότητα και η αγωγιμότητα και τα θρεπτικά ιόντα.

Μέσα από τη συνεργασία αυτή έχει δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων για την ποιότητα της θάλασσας, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Τμήματος www.envdimosthes.gr και είναι διαθέσιμα προς κάθε ενδιαφερόμενο. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η ετήσια έκθεση ποιότητας της θάλασσας για το 2022.

Σύμφωνα με τις έως τώρα μετρήσεις, σταθερά τα τελευταία έτη, οι τιμές των βιολογικών (συγκέντρωση χλωροφύλλης και αφθονία φυτοπλαγκτού) και φυσικοχημικών στοιχείων (θρεπτικά ιόντα: νιτρικά, αμμωνιακά, φωσφορικά) κατατάσσουν τα νερά της θάλασσας στον όρμο της Θεσσαλονίκης σε υψηλή μεσότροφη έως και εύτροφη κατάσταση.

Από το 2019 γίνεται και μια προσπάθεια καταγραφής για τα επιπλέοντα απορρίμματα, όπου, σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση του δήμου Θεσσαλονίκης, αποδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα. Εικόνες με σκουπίδια στην επιφάνεια του Θερμαϊκού καταγράφονται συχνά στο παραλιακό μέτωπο. Μάλιστα, στη μάχη για τον καθαρισμό της επιφάνειας ρίχτηκε από τις προηγούμενες ημέρες και το θαλάσσιο drone «Χαλκιόπη», το οποίο θα λειτουργεί επικουρικά και πιλοτικά έως τον Ιούνιο. Το θαλάσσιο μη επανδρωμένο σκαφάκι ήταν χορηγία προς τον δήμο Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι ο κύριος καθαρισμός της επιφάνειας γίνεται από το αντιρρυπαντικό σκάφος Αλκίππη. Το ειδικά εξοπλισμένο πλοιάριο βγαίνει στα νερά του Θερμαϊκού δύο φορές την εβδομάδα για έξι ώρες ημερησίως, σε μία έκταση από το Δέλτα Αξιού έως το Μέγαρο Μουσικής.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή του δήμου Θεσσαλονίκης έχει ως έργο την παρακολούθηση και καταγραφή της ποιότητας του ατμοσφαιρικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος της πόλης, με στόχους την προστασία των πολιτών από περιβαλλοντικές πιέσεις και κινδύνους για την υγεία και την ευημερία, την προσαρμογή/μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και αγωγή των πολιτών.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση