Θεσσαλονίκη: Εστία πρόκλησης πυρκαγιάς δίπλα στον Περιφερειακό (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Βουνά σχηματίζουν οι σωροί κλαδεμάτων σε οικόπεδο που χρησιμοποιεί ο δήμος Παύλου Μελά για τη συγκέντρωση και τον θρυμματισμό τους και βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, σε παράδρομό της, αλλά και σε μικρή απόσταση από τα τα νοσοκομεία 424 ΓΣΝ και Παπαγεωργίου. Πρόκειται για έναν χώρο μη αδειοδοτημένο, που δεν φυλάσσεται και ο καθένας μπορεί να εισέλθει ανενόχλητος, ενώ εκεί, πριν από λίγο καιρό, είχαν αποτεθεί τόνοι μπαζών και κάθε λογής απορριμμάτων.

Η κατάσταση στο σημείο έχει γίνει ανεξέλεγκτη και εξαιρετικά επικίνδυνη, αφού ελλοχεύει μεγάλος ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς, δίπλα σε έναν δρόμο από όπου καθημερινά διέρχονται χιλιάδες ΙΧ αυτοκίνητα.

Στον χώρο εναπόθεσης, μάλιστα, αναδύεται έντονη δυσοσμία, αφού, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τις φωτογραφίες που ακολουθούν, ασυνείδητοι έχουν αδειάσει στο σημείο πετρέλαιο και λάδια. Γεγονός που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο να ξεσπάσει φωτιά, ανά πάσα ώρα και στιγμή.

dav

Αυτό που είναι σίγουρα το ορθό στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η επεξεργασία των βιοαποβλήτων θα πρέπει να γίνεται σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις όπου τηρούνται οι όροι που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και όχι μια ανάσα μακριά από τον δρόμο με τη μεγαλύτερη καθημερινώς κυκλοφοριακή κίνηση στη Μακεδονία.

«Ο όγκος των ξερώ κλαδιών είναι τεράστιος, ανέρχεται σε περίπου 50 τόνους. Μετά τις παγωνιές του φετινού χειμώνα, πάγωσαν σχεδόν όλοι οι φοίνικες, οι νερατζιές, οι ευκάλυπτοι και άλλα δέντρα, περισσότερα από 300 στο σύνολο. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να διαχειριστούμε τα ξερά κλαδιά με την υπηρεσία του Δήμου και σύντομα θα προκύψει ανάδοχος από τον σχετικό διαγωνισμό για να απομακρυνθούν. Ο ανάδοχος θα τα τεμαχίσει και θα προωθηθούν για καύσιμη ύλη, αφού ανακατευτούν με θρυμματισμένες ξύλινες παλέτες», επισήμανε ο Σάκης Λαζαρίδης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον ίδιος, ο χώρος δεν είναι αδειοδοτημένος.

Στον συγκεκριμένο χώρο, το προηγούμενο διάστημα, υπήρχαν τόνοι μπαζών και απορριμμάτων. Η αντίδραση του δήμου τότε ήταν άμεση, με τα υλικά να απομακρύνονται.

dav dav dav

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση