Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα 2014?

 Στον δύσκολο δρόμο   για τη  διεκδίκηση του τίτλου της ευρωπαϊκής πράσινης πρωτεύουσας για το 2014  διοργανώνεται   από την   Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης  ημερίδα με θέμα «Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα 2014? Η διαμόρφωση ενός νέου αστικού περιβάλλοντος και τα αναπτυξιακά οφέλη για την πόλη και τους πολίτες».

Μεταξύ των κεντρικών ομιλητών, οι οποίοι θα δώσουν την πολιτική και αυτοδιοικητική διάσταση του θέματος θα είναι ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Αντιπρόεδρος του Συντονιστικού Κέντρου για την Κλιματική αλλαγή του Υπουργείου Αστικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος του Αμβούργου Rainer Scheppelmann, οι ευρωβουλευτές Κρίτων Αρσένης και Νίκος Χρυσόγελος, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής A’ Αθήνας και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την περιβαλλοντική και ενεργειακή διπλωματία Σπύρος Κουβέλης, καθώς και ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Μάτης.

Την επιστημονική προσέγγιση θα επιχειρήσουν προσωπικότητες που έχουν ασχοληθεί επισταμένως με θέματα περιβάλλοντος, όπως ο Ιωάννης Α. Τσαλικίδης, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Τοπίου Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ., ο Λόης Παπαδόπουλος, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ και πρόεδρος του Οργανισμού Θεσσαλονίκης (ΟΡ.ΘΕ.), ο Νικόλαος Μουσιόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ - Διευθυντής Εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής Πολυτεχνικής Σχολής, ο Κ.Λ. Κατσιφαράκης, Συντονιστής Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ., η Ευγενία Πετρίδου, Καθηγήτρια Μάνατζμεντ Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ.

Την αναπτυξιακή διάσταση θα δώσει από επιχειρηματικής πλευράς  ο Νίκος Φιλίππου, Πρόεδρος  και  Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Φιλίππου Δομικά Έργα A.E.

Σχετικά με την ημερίδα, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης  Κωνσταντίνος Ζέρβας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Διοργανώνουμε μια σημαντική ημερίδα για τη Θεσσαλονίκη. Είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική πόλη διεκδικεί τον ευρωπαϊκό τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας. Για μας πρόκειται για κάτι πολύ πιο ουσιαστικό από έναν αγώνα δρόμου. Η διεκδίκηση, η συμμετοχή, βάζει τη Θεσσαλονίκη σε έναν πανευρωπαϊκό χάρτη διαλόγου και συνεργασίας για την πράσινη ανάπτυξη των πόλεων, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που απασχολούν πλέον την καθημερινότητα των πολιτών. Είναι μια ακόμη απόδειξη ότι η διοίκηση Μπουτάρη ενδιαφέρεται πραγματικά για το αστικό περιβάλλον, πιστεύει ότι διαμόρφωσή του θα επηρεάσει την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και έχει τη βούληση να κάνει πολλά, δεν αρκείται απλώς στα ευχολόγια. Θα ακούσουμε σημαντικούς ανθρώπους από την Ελλάδα και την Ευρώπη, πανεπιστημιακούς που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, τα προβλήματα και τις λύσεις γι’ αυτά. Είναι ώρα από τις θεωρητικές προσεγγίσεις να περνάμε στην υλοποίηση πολιτικών από την αυτοδιοίκηση. Αυτό κάνουμε ήδη εδώ και ένα χρόνο, δε μένουμε στα λόγια, αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο».

 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Μαρτίου, στις 10.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (Δημαρχιακό Μέγαρο, Βασ. Γεωργίου 1).

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!