Τη Μονάδα Εκλυόμενου Βιοαερίου στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης εγκαινίασε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, παρουσία του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Εμμανουήλ Γραφάκου, του α' αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου και του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα.
Η μονάδα παράγει ενέργεια από το βιοαέριο των απορριμμάτων που εναποτίθενται στον χώρο υγειονομικής ταφής, η οποία ανέρχεται σε 26.500 μεγαβατώρες τον χρόνο, ικανές να ηλεκτροδοτήσουν 7.000 νοικοκυριά, και μάλιστα στο ένα τέταρτο του κόστους σε σχέση με το φυσικό αέριο. Η εγκατάσταση, η οποία, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αναδόχου εταιρείας Ηλέκτωρ, θα μπορεί να παράγει ρεύμα για τα επόμενα 20 χρόνια, βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της ατμόσφαιρας, δεσμεύοντας 140.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Ο κ. Γεράνης έκανε λόγο για ένα πολύ μεγάλο έργο, που αφορά την επεξεργασία και διαχείριση 1.500 τόνων απορριμμάτων για την παραγωγή ενέργειας, χωρίς ίχνος περιβαλλοντικής υποβάθμισης. «Επισημοποιούμε σήμερα την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από τον ΧΥΤΑ, μέσα από τα απορρίμματα. Συγχρόνως όμως υπογράφουμε σήμερα και την επέκταση του βιολογικού για τη διαχείριση των στραγγισμάτων, επίσης πολύ μεγάλο έργο», ανέφερε, τονίζοντας πως τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι απόρροια της καλής συνεργασίας του φορέα με όλη την αυτοδιοίκηση. «Οχτώ χρόνια στον φορέα περάσαμε πολλά ποινικά για υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Δικαιωθήκαμε, γιατί αποδείξαμε στα δικαστήρια ότι το πλάνο που έχουμε προσπαθούμε συνεχώς να το εξελίξουμε», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως όλοι κάνουν αυτό που πρέπει για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ηλέκτωρ, Γιάννης Μαργιώλος, ανέφερε πως η μονάδα εκμεταλλεύεται βιοαέριο που παράγεται από την οργανική ύλη, η οποία είναι συσσωρευμένη μέσα στον ΧΥΤΑ μετά την αναερόβια επεξεργασία. Όπως είπε, το βιοαέριο είναι κυρίως μεθάνιο και αποτελεί ένα από τα πιο βλαβερά αέρια και, εάν δεν συλλέγεται και πηγαίνει στην ατμόσφαιρα, καταστρέφει το στρώμα του όζοντος, προκαλώντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σε ό,τι αφορά τη μονάδα είπε ότι αποτελείται από τρεις μηχανές ισχύος από 1,15 μεγαβάτ η κάθε μία, η οποίες αξιοποιούνται στο έπακρον. «Η διαθεσιμότητα της μονάδας αγγίζει το 95%, δηλαδή η εγκατεστημένη ισχύς είναι σχεδόν ίδια με αυτήν που παράγεται. Παράλληλα, εξοικονομούμε περίπου 140.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Μία μονάδα βιοαερίου αντιστοιχεί σε περίπου 23 μονάδες διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή προστατεύουμε το περιβάλλον 21 φορές περισσότερο από όσο αν το βιοαέριο πήγαινε αυτούσιο στην ατμόσφαιρα, γιατί και η μονάδα παράγει διοξείδιο του άνθρακα. Η ενέργεια ανέρχεται σε περίπου 26.500 μεγαβατώρες τον χρόνο. Δεν είναι πολύ μεγάλη η ποσότητα, αλλά είναι μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας», τόνισε.
«Σήμερα από τη Θεσσαλονίκη στέλνουμε ένα μήνυμα σε όλη την Ελλάδα για το πώς μια άλλη λογική στη διαχείριση των αποβλήτων θα είναι υπέρ των πολιτών, του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής. Αυτό που βλέπουμε είναι ο ορισμός της κυκλικής οικονομίας. Σε αυτήν την εποχή θέλουμε να πάμε, στην κατεύθυνση αυτή κινείται τα τελευταία τρία χρόνια η κυβέρνηση αυτή, σπάζοντας και κάποια αβγά», είπε από την πλευρά του ο κ. Γραφάκος, ο οποίος αναφέρθηκε και στην πρόοδο των έργων διαχείρισης απορριμμάτων τα τελευταία χρόνια. Όπως επισήμανε, όταν ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση πριν από τρία χρόνια βρήκε τρεις μονάδες έτοιμες, πέντε σε κατασκευή και καμία σε δημοπράτηση, καμία πρόβλεψη για ενεργειακή αξιοποίηση και μηδέν πόρους για την επόμενη περίοδο 2021-27. «Σήμερα, τρία χρόνια μετά από τις τρεις μονάδες έχουμε φτάσει στις έξι σε λειτουργία και σε δύο μήνες θα έχουμε και τη μονάδα της Θήβας, ενώ έχουμε σε κατασκευή 15. Και όλα αυτά έγιναν γιατί μέχρι σήμερα έχουν δημοπρατηθεί 25 μονάδες. Στο επόμενο τετράμηνο θα έχουμε τη δημοπράτηση του ανατολικού τομέα, της Λάρισας, του Βόλου και ξανά της Κέρκυρας και της Καβάλας. Τολμήσαμε και βάλαμε την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων. Διασφαλίσαμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας όμως αξιοπιστία, νέες μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης 600 εκ. για την επόμενη περίοδο», ανέφερε.
Ο κ. Κυρίζογλου υπενθύμισε ότι για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Μαυροράχης υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις και τόνισε την αναγκαιότητα να ενημερώνονται οι πολίτες για το πολύ σημαντικό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Οι δήμοι, η ΠΕΔ και ο φορέας καταφέραμε να λέμε ότι σε ό,τι αφορά την ελληνική πραγματικότητα -μπορεί να μη φτάσαμε την Ευρώπη, είμαστε πίσω- ότι ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας είναι πιο μπροστά από όλους τους φορείς», τόνισε.
«Τα έργα που αφορούν τα απορρίμματα είναι ένα πολιτισμού», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γιουτίκας, τονίζοντας ότι οι 38 δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με τον περιφερειάρχη έχουν την ίδια αντίληψη. «Δείξαμε με την καλή συνεργασία ότι μπορούν όλοι οι χώροι υγειονομικής ταφής να λειτουργούν άψογα, να έχουν άδεια λειτουργίας, να παράγουν ενέργεια από τα απορρίμματα», επισήμανε και πρόσθεσε ότι το επόμενο βήμα είναι η διαλογή στην πηγή.