Θεσσαλονίκη: Η πανδημία άδειασε τα αμφιθέατρα αλλά όχι και τους κάδους ανακύκλωσης του ΠΑΜΑΚ

του Νίκου Αβουκάτου

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, την τελευταία δεκαετία, πρωτοπορεί στον τομέα της ανακύκλωσης έχοντας δημιουργήσει ένα από τα πληρέστερα προγράμματα σε όλη τη χώρα, με 19 διαφορετικά ρεύματα ανακύκλωσης.

Ωστόσο, οι «πράσινες» επιδόσεις του μειώθηκαν λόγω της πανδημίας, που κράτησε μακριά από τις σχολές τούς φοιτητές.

«Τα νούμερα των δύο τελευταίων ετών είναι μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως λόγω της Covid-19 (οι φοιτητές δεν ήρθαν στο Πανεπιστήμιο καθ' όλη τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς), αλλά και, ελπίζουμε, λόγω της μείωσης της χρήσης χαρτιού, πλαστικού κλπ από τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας», λέει στη Greenagenda.gr ο Άρης Χατζηνικολάου, υπεύθυνος του γραφείου περιβαλλοντικής διαχείρισης (EMAS).

Συνολικά, μέσα στο ακαδημαϊκό έτος 2020-21 ανακυκλώθηκαν: 3.400kg χαρτί, 240kg πλαστικό, 1.160kg ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές - μέταλλο και αλουμίνιο, 90kg CD/DVD, 130kg μπαταρίες UPS, 80kg λαμπτήρες, 220 τόνερ, 3 μελάνια, 590kg πλαστικά καπάκια, καθώς και 68kg τηγανέλαιο, που ήταν και η πρώτη χρονιά συλλογής του.

Στα οργανικά απορρίμματα, στις ακτινογραφίες και στα ρούχα / παπούτσια / παιχνίδια δεν υπάρχει δυνατότητα μέτρησης, όπως επίσης και στο γυαλί, το οποίο τοποθετείται σε κάδο του δήμου Θεσσαλονίκης. Όλες οι ξυλοπαλέτες επαναχρησιμοποιήθηκαν εντός ή εκτός του ΠαΜακ.

Διαβάστε ακόμη - Βιολογικά φρούτα και λαχανικά από τον οπωρώνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (φωτο)

«Μέσα στη χρονιά έγινε δωρεά στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών το 3ο αναπηρικό αμαξίδιο από τα πλαστικά καπάκια που συγκεντρώσαμε, ενώ το φθινόπωρο του 2021 δωρίσαμε και το 4ο αναπηρικό μας αμαξίδιο στο νοσοκομείο Παπανικολάου», ανέφερε ο κ. Χατζηνικολάου.

Καθ' όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους συνεχίστηκε η διανομή επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών ανακύκλωσης στο προσωπικό και στους φοιτητές του Πανεπιστημίου, προσφορά της ΕΕΑΑ, καθώς και η διανομή μικρών κάδων ανακύκλωσης χαρτιού στα γραφεία του ΠαΜακ.

Διαβάστε - Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ανακυκλώνει 18 υλικά: Από τηγανέλαια μέχρι... ακτινογραφίες

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διευρύνει τα ρεύματα ανακύκλωσης. Έτσι, λοιπόν, το φθινόπωρο του 2021 ξεκίνησε και η ανακύκλωση καφέ (χύμα και κάψουλες). Η μέχρι στιγμής πορεία της είναι πολύ ενθαρρυντική και η συμμετοχή του κόσμου εντυπωσιακή σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου.

Από τα μέσα Νοεμβρίου έως σήμερα συλλέχθηκαν περίπου 200 λίτρα καφέ χύμα και 120 λίτρα σε μορφή κάψουλας. Τη συλλογή τους κάνουν φοιτητές, πολίτες και το προσωπικό του Πανεπιστημίου. Οι ποσότητες του χύμα καφέ πηγαίνουν στο πρότζεκτ «ΚάΦσιμο» για την παραγωγή βιοκαυσίμων που υλοποιεί η αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «InCommOn» ενώ οι κάψουλες σε πολυεθνική εταιρεία καφέ.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση