Θεσσαλονίκη: Κλείνει η περιβαλλοντική πληγή στο εργαστάσιο Χίτζου

του Νίκου Αβουκάτου

Μια από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές υποθέσεις της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που ταλαιπωρούσε για περισσότερα από δέκα χρόνια τους κατοίκους του δήμου Παύλου Μελά, λύνεται οριστικά. Οι εργασίες απομάκρυνσης των αμιαντούχων υλικών από το πρώην εργοστάσιο Χίτζου, αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, του Δήμου Παύλου Μελά και της πιστοποιημένης-αδειοδοτημένης αναδόχου εταιρείας που θα κάνει την αποκομιδή τους.

Οι σπασμένες πλάκες αμιάντου και τα διασκορπισμένα μικρότερα κομμάτια του επικίνδυνου για την υγεία αποβλήτου, συνέθεταν ένα σκηνικό τρόμου στο κουφάρι του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου Χίτζου που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από σχολικό συγκρότημα με 5 σχολεία.

Η τεράστια γραφειοκρατία με την εμπλοκή πάρα πολλών υπηρεσιών ξεπεράστηκε μετά από αρκετά χρόνια. Χαρακτηριστική περίπτωση των καθυστερήσεων για τη διαδικασία απομάκρυνσης ήταν ότι χάθηκε περίπου ένας χρόνος εξαιτίας ανασχηματισμού της σημερινής κυβέρνησης καθώς  καθυστέρησε η έγκριση της χρηματοδότησης του έργου από το Πράσινο Ταμείο. Αν και η χρηματοδότηση βρισκόταν στο στάδιο των υπογραφών, χρειάστηκε να υπογραφούν ξανά τα σχετικά έγγραφα από τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έτσι η απομάκρυνση τους δεν υλοποιήθηκε, εντός του 2016. Χρειάστηκε να ψηφιστεί εκ νέου και να εγκριθεί ως συνεχιζόμενο έργο.

Οι εργασίες αποκομιδής των αμιαντούχων υλικών αναμένεται να διαρκέσουν 4-5 μέρες ενώ θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα.

Για την αποφυγή οποιουδήποτε προβλήματος κατά τη διάρκεια των εργασιών θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή συνάντηση ενημέρωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και Εκπαιδευτικών του Σχολικού συγκροτήματος Καρατάσιου, καθώς και πολιτών, στο Θεατράκι του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πολίχνης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση