Θεσσαλονίκη: Κοκκίνισαν ξανά τα νερά του Θερμαϊκού κόλπου (vid)

Κόκκινος βάφτηκε ξανά σήμερα ο Θερμαϊκός κόλπος καθώς το φαινόμενο της «ερυθράς παλίρροιας» έκανε για μία ακόμη φορά την εμφάνισή του, στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας μεγάλες κοκκινωπές κηλίδες στα νερά του κόλπου.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο προκύπτει από τη ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κωνσταντίνος Φυτιάνος.

«Μας επισκέπτεται (το φαινόμενο) δύο φορές τον χρόνο: την άνοιξη και το φθινόπωρο, διαρκεί δύο με τρεις εβδομάδες και θα κάνει τον κύκλο του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φυτιάνος. Σημείωσε, δε, ότι η πρώτη φορά που εμφανίστηκε η ερυθρά παλίρροια στον Θερμαϊκό ήταν το 1988.

Οι επιπτώσεις της «ερυθράς παλίρροιας» είναι η έντονη δυσοσμία για όσους κάνουν βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, η αισθητική ενόχληση εξαιτίας της απόχρωσης του νερού, αλλά και οι οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί στον πρωτογενή τομέα, όπως τα αλιεύματα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση