Θεσσαλονίκη: Μαθητές δημοτικού σχολείου με οικολογική συνείδηση στο Πλαγιάρι

του Νίκου Αβουκάτου

Στην καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης των μαθητών συμβάλουν οι προγραμματισμένες δραστηριότητες οι οποίες λαμβάνουν χώρα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πλαγιαρίου, στον δήμο Θέρμης, στο πλαίσιο του διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο Ecological Literate Generation Will Change the Future of the Planet and Humanity in a Positive Direction.

Μέσα από εκπαιδευτικές πρακτικές και δράσεις στον χώρο του σχολείου τους, 393 μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους, πραγματοποιούν δράσεις, σε εβδομαδιαία βάση. Πρόσφατα οι μαθητές, οι γονείς και οι δάσκαλοί τους στόλισαν το σχολείο με ανακυκλώσιμα αντικείμενα, φύτεψαν βότανα και όμορφα καλλωπιστικά φυτά, ενώ δημιούργησαν τον δικό τους λαχανόκηπο. Για τις συγκεκριμένες δράσεις συνέδραμαν μία γεωπόνος από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς και υπάλληλοι του δήμου Θέρμης.

Η Δρ. Δέσποινα  Φελέκη, συντονίστρια και υπεύθυνη του προγράμματος  επεσήμανε ότι «με αυτό το πρόγραμμα στοχεύουμε στην ευαισθητοποίηση της μαθητικής, τοπικής αλλά και ευρύτερης κοινότητας  αλλά  και στην υιοθέτηση ορθών πρακτικών για ένα καλύτερο περιβάλλον και ένα βιώσιμο τρόπο ζωής».

 

«Κατά διαστήματα από την αρχή της σχολικής χρονιάς έως το Ιούνιο θα συνεχιστούν οι προγραμματισμένες δράσεις. Αυτές περιλαμβάνουν περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, η κομποστοποίηση, η ανακύκλωση πλαστικού και ηλεκτρικών συσκευών και η υιοθέτηση οικολογικών πρακτικών», σημείωσε η διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Μαρία Κοταλακίδου.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μέσω διαδικτύου με τους συναδέλφους τους - εταίρους του προγράμματος στην Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Τουρκία καθώς και με εκπαιδευτικούς σε ένα Γαλλικό Σχολείο που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θέρμης Στέλιος Αποστόλου αναφέρθηκε στη σημασία του προγράμματος. «Οι δράσεις αυτές βοηθούν ώστε να εμφυσήσουν τα παιδιά στην ευαισθησία και την προστασία του περιβάλλοντος. Ένα ολόκληρο σχολείο καλλιεργεί την οικολογική συνείδηση και αυτή διαχέεται στην τοπική κοινωνία από τους μαθητές και τους γονείς τους», είπε.

Στα τέλη Οκτώβριου μαθητές και οι δάσκαλοι των ξένων χωρών θα επισκεφθούν τη χώρα μας και θα φιλοξενηθούν για μια εβδομάδα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση