Θεσσαλονίκη: Με 2.000 κουτάκια αλουμινίου έφτιαξαν το ζώο-σύμβολο της κλιματικής κρίσης

Του Νίκου Αβουκάτου 

Μια πολική αρκούδα, ένα ζώο-σύμβολο της κλιματικής κρίσης, καθώς απειλείται με εξαφάνιση λόγω της  αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, απεικονίζει το street art έργο που στήθηκε στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των τριήμερων δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Αρκετοί μαθητές είχαν την ευκαιρία να βάλουν μερικά από τα. 2000 κουτάκια αλουμινίου.


Πλήθος μελετών και παρατηρήσεων τα τελευταία 20 χρόνια έχουν δείξει ότι οι πολικές αρκούδες αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Το μεγαλύτερο πρόβλημα  για τις πολικές αρκούδες  είναι η μείωση των πάγων, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη που έχει ως συνέπεια την έλλειψη τροφής .

«Οι μικρές πράξεις των μαθητών μπορούν να έχουν  μεγάλο αντίκτυπο. Βάζοντας ένα κουτάκι αλουμινίου έβαλαν τη δική τους ψηφίδα  και έστειλαν το δικό τους μήνυμα για  την προστασία του περιβάλλοντος», επισήμανε η Ειρήνη Τοπουζίδου, υπεύθυνη του προγράμματος Κάθε Κουτί Μετράει στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο έργο  θα παραμείνει έως το απόγευμα  στη Νέα Παραλία στο Πάρκο των Εποχών. Τις επόμενες ημέρες θα εκτεθεί σε  φεστιβάλ και εκδηλώσεις  που θα διεξαχθούν σε όλη την επικράτεια. 

Τους θεματικούς σταθμούς που λειτούργησαν στη Νέα Παραλία επισκέφθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, ο  δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης και ο αντιδήμαρχος Αστικής Ανάπτυξης και Πολεοδομίας, Πρόδρομος Νικηφορίδης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος την Τετάρτη 5 Ιουνίου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΑΝΑΚΕΜ - Πανελλαδικό Σύστημα Ανακύκλωσης ΑΕΚΚ, το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας» και με τη συμμετοχή του προγράμματος «Κάθε Κουτί Μετράει», της Εθελοντικής Ομάδας «Έλληνες Διασώστες» και της Εθελοντικής Ομάδας «Save Your Hood Thessaloniki» διοργάνωσαν τριήμερες δράσεις Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στην Νέα Παραλία.

Το Κάθε Κουτί Μετράει γιόρτασε για τέταρτη συνεχή χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με το International Recycling Tour 2024.Η καμπάνια  έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τα οφέλη της ανακύκλωσης κουτιών αλουμινίου, πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε 16 πόλεις στην Ευρώπη ,τη Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η ανακύκλωση ενός τόνου αλουμινίου εξοικονομεί 9 τόνους εκπομπών CO2, συμβάλλοντας έτσι στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση