Θεσσαλονίκη: Μπορεί να μην είχε νερό, αλλά είχε χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Χωρίς νερό για περισσότερες από 140 ώρες, σε μία πρωτοφανή δοκιμασία, έμειναν οι περισσότερες περιοχές στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης την περασμένη εβδομάδα και ως μόνη πηγή... υδροδότησης απέμεινε, αναγκαστικά, το εμφιαλωμένο νερό. Οι Θεσσαλονικείς έσπευσαν στα σούπερ μάρκετ και αγόρασαν τεράστιες ποσότητες πλαστικών ή και γυάλινων μπουκαλιών με πόσιμο νερό, ενώ πολλοί συνέχισαν να κάνουν το ίδιο ακόμη κι όταν η υδροδότηση στο νοικοκυριό τους επανήλθε, φοβούμενοι την ποιότητα του νερού, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων. Η ζήτηση -και η ανάγκη- ήταν τόσο μεγάλη που το συγκεκριμένο προϊόν εξαντλήθηκε ακόμη και σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, από τις πρώτες κιόλας ώρες... λειψυδρίας.

Όμως, η εξέλιξη αυτή ανέδειξε για μία ακόμη φορά την αδυναμία διαχείρισης τέτοιων περιστατικών από τους αρμοδίους και, φυσικά, την έλλειψη ανακυκλωτικής παιδείας -και συνεκδοχικά την απουσία περιβαλλοντικής συνείδησης- στους πολίτες. Οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης κυριολεκτικά πλημμύρισαν από εκατοντάδες πλαστικά μπουκάλια και ξεχείλισαν, με αποτέλεσμα οι φιάλες να καταλήξουν στο οδόστρωμα και αρκετά μέτρα μακριά από τα σημεία όπου απορρίφθηκαν. Σε άλλες περιπτώσεις, όταν οι πολίτες παρατηρούσαν ότι οι μπλε κάδοι είχαν γεμίσει ασφυκτικά, επέλεγαν να απορρίψουν τα πλαστικά απορρίμματα στους πράσινους κάδους, αντί είτε να αναζητήσουν κάποιον παρακείμενο διαθέσιμο κάδο ανακύκλωσης είτε να πετάξουν τα μπουκάλια κάποιες ημέρες αργότερα, ιδίως από τη στιγμή που δεν αποτελούν εστία μόλυνσης ή δεν επιβαρύνουν αμέσως την υγιεινή. Παράλληλα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έκθετα απέρριπταν τα μπουκάλια όπου έβρισκαν, από τα πλαϊνά των κάδων μέχρι και τη μέση του δρόμου.

Από το κάδρο των ευθυνών, βέβαια, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι αρμόδιοι, που είναι τα τμήματα καθαριότητας των δήμων. Κι αυτό γιατί, γνωρίζοντας ότι το συντριπτικό ποσοστό των Θεσσαλονικέων αναγκάζεται να καταφύγει στην αγορά δεκάδων, ανά νοικοκυριό, πλαστικών μπουκαλιών εμφιαλωμένων νερών, δεν μερίμνησαν ούτως ώστε να συλλεχθούν τα απόβλητα από τους μπλε κάδους άμεσα ή, έστω, με μεγαλύτερη συχνότητα, από ό,τι σε κανονικές συνθήκες. Εξάλλου, η αυξητική τάση στην απόρριψη πλαστικών στους μπλε κάδους, μόνο σε οικονομικό όφελός τους μπορεί να αποβεί...

Greenagenda.gr newsroom

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση