Θεσσαλονίκη: Νέο εμπόδιο στην απομάκρυνση του αμίαντου από το Χίτζου (vids)

του Νίκου Αβουκάτου

Πολύ περισσότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις της μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο, ήταν τελικά οι ποσότητες αμιάντου στο πρώην εργοστάσιο Χίτζου, στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Αντί, λοιπόν, για 80 τόνους επικίνδυνων αμιαντούχων υλικών, η συνολική ποσότητα που συλλέχθηκε και τυποποιήθηκε σε μεγάλους σάκους ανέρχεται σε 110 τόνους.

Ως εκ τούτου, τίθεται ζήτημα για την επίλυση του προβλήματος, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι τεράστιοι σάκοι αμίαντου κινδυνεύουν να μείνουν εκτεθειμένοι, εντός του ερειπωμένου εργοστασίου, που, σημειωτέον, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από μεγάλο σχολικό συγκρότημα στο οποίο καθημερινά φιλοξενούνται 700 παιδιά.

Η διαδικασία απομάκρυνσης των αμιαντούχων υλικών

Η διαδικασία απομάκρυνσης των αμιαντούχων υλικών

Ερωτηθείς σχετικά για το νέο πρόβλημα, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Περιβάλλοντος του Δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης, σημείωσε πως θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της μελέτης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης για να απομακρυνθούν οι επιπλέον 30 τόνοι αμίαντου που συλλέχθηκαν. «Η πρόσμιξη του αμίαντου με άλλα υλικά έκανε αδύνατο τον διαχωρισμό τους και έτσι αυξήθηκε η ποσότητα που πρέπει να απομακρυνθεί», πρόσθεσε ο κ. Λαζαρίδης.

Το επικίνδυνο φορτίο θα μεταφερθεί από την ανάδοχο εταιρεία στη Γερμανία, σε ειδικό χώρο διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων. Η διαδικασία μεταφοράς των 80 από τους συνολικά 110 τόνους αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Εκτός από τα αμιαντούχα επικίνδυνα υλικά,  επιπλέον απομακρύνθηκαν μεγάλες ποσότητες πλαστικών και οικοδομικών υλικών που μετέτρεψαν τον χώρο σε έναν μπαζότοπο. Ο Δήμος Παύλου Μέλα το επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσει σε τοποθέτηση οδοφράγματος για να παρεμποδίσει όποιον επιχειρήσει με το όχημα του να πετάξει μπάζα στο σημείο.

Η μεταφορά των 80 τόνων αμίαντου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα

Η μεταφορά των 80 τόνων αμίαντου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα

Πάντως, σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, μετά την αναγνώριση του υπευθύνου για την πρόκληση αυτής της κατάστασης, θα του καταλογιστεί το κόστος για τη διαδικασία της απομάκρυνσης των υλικών, τα οποία καλύφθηκαν από το Πράσινο Ταμείο.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απομάκρυνσης των αμιαντούχων υλικών παρέμεινε κλειστό το σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται δίπλα στο πρώην εργοστάσιο Χίτζου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση