Θεσσαλονίκη: Οι επιδόσεις των δήμων που ανακύκλωσαν φυσικά χριστουγεννιάτικα δένδρα

του Νίκου Αβουκάτου

Περισσότερα από 6.500 χριστουγεννιάτικα φυσικά έλατα ανακύκλωσε την τελευταία τριετία ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Κανένα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο σε ΧΥΤΑ», που υλοποιείται από τον ίδιο, το ΥΠΕΝ και τους δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι κανένα φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο να μην καταλήξει στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

«Την πρώτη χρονιά συλλέχθηκαν περίπου 2.800 δέντρα και τη δεύτερη φτάσαμε στις 4.000», επισήμανε ο πρόεδρος του Φορέα, Μιχάλης Γεράνης, υπενθυμίζοντας ότι ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας αποτέλεσε «πυξίδα» της ανακύκλωσης των χριστουγεννιάτικων ελάτων, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά τη δράση πανελλαδικά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τους δήμους, από τον Ιανουάριο του 2019.

Στοίχημα της δράσης αυτής ήταν τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δένδρα που χρησιμοποιήθηκαν τις ημέρες των εορτών να μη μείνουν ούτε μια μέρα δίπλα στους κάδους.

Μετά τον θρυμματισμό τους, τα υπολείμματά τους αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι υποδειγματικό για μια κοινωνία με όσο το δυνατόν λιγότερα απόβλητα.

«Με σύνθημα "Κανένα Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στον ΧΥΤΑ" και στοχεύοντας στη μετατροπή των ελάτων σε πέλλετ ή συσσωματώματα ξύλου, εδαφοβελτιωτικό υλικό, και μοριοσανίδες συνεχίσαμε με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική φέτος. Τα θρυμματισμένα υπολείμματα μπορούν να αξιοποιηθούν επίσης και σε άλλες χρήσεις, όπως παραγωγή πέλλετ, βιοκαυσίμων, δευτερογενών υλικών, όπως μοριοσανίδων, από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

«Στον δήμο Θεσσαλονίκης πέρσι συλλέξαμε 18.000 τόνους βιομάζας και φέτος φθάσαμε τους 23.000 τόνους. Αυτές οι ποσότητες μας δείχνουν τη μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου και το ενθαρρυντικό ενδιαφέρον του να συμμετέχει σε παρόμοιες δράσεις. Οι ποσότητες αυξήθηκαν σημαντικά», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Κώστας Ιακώβου.

Σε ό,τι αφορά τον δήμο Ωραιοκάστρου, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Καθημερινότητας Σοφία Δημητριάδου, περισυλλέχθηκε διπλάσιος αριθμός από πέρσι, φθάνοντας φέτος τα 316 φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα.

«Τα δένδρα θρυμματίστηκαν μέσω του κλαδοτεμαχιστή και έγιναν όλα τρίμμα, μπήκαν σε σακούλες και τα δώσαμε φέτος σε κτηνοτροφικές μονάδες του δήμου μας», ανέφερε η κ. Δημητριάδου.

Στον δήμο Παύλου Μελά συγκεντρώθηκαν φέτος 140 δέντρα φέτος, την περσινή χρονιά ήταν 110, ενώ παρήχθησαν περίπου 15 κυβικά μέτρα εδαφοβελτιωτικού υλικού.

«Το πιο σημαντικό είναι το μήνυμα που στέλνουμε με τη συγκεκριμένη δράση και η προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας χωρίς να επιβαρύνουμε τον ΧΥΤΑ Μαυροράχης», επεσήμανε ο αντιδήμαρχος σε θέματα Περιβάλλοντος Σάκης Λαζαρίδης.

Διπλάσιες ποσότητες φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων συγκεντρώθηκαν στο σημείο συγκέντρωσής τους στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Φέτος συγκεντρώθηκαν 500 και οι ποσότητες του εδαφοβελτιωτικού ξεπέρασαν τα 50 κυβικά μέτρα.

«Αρκετά ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι αυξάνονται οι πολίτες που ανταποκρίνονται», τόνισε ο αντιδήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Γιάννης Καρτάλης.

«Τα συλλέξαμε, τα θρυμματίσαμε και ένα μέρος τους δόθηκε ως εδαφοβελτιωτικό για να το χρησιμοποιήσουν οι δημότες μας για τους κήπους τους θέλουν να το χρησιμοποιήσουν και το υπόλοιπο στον ΦΟΔΣΑ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Για δεύτερη χρονιά οι δημότες της Καλαμαριάς ανταποκρίθηκαν στη συγκεκριμένη δράση.

«Συγκεντρώσαμε 10 οχήματα και το συνολικό βάρος ανήλθε σε 5 τόνους και 200 κιλά. Είναι ενθαρρυντικό ότι ο κόσμος μετέφερε στα σημεία συλλογής για τρεις εβδομάδες τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα που διακοσμούσαν τα σπίτια τους και κατέληξαν στον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας για την ανακύκλωσή τους», επισήμανε ο Στυλιανός Ματσαρίδης, αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου και Ανακύκλωσης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση