Θεσσαλονίκη: Οριστικά παρελθόν ο αμίαντος από το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Παρελθόν από το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, στη δυτική Θεσσαλονίκη, αποτελεί ο επικίνδυνος αμίαντος που βρισκόταν σε μεγάλες ποσότητες σε κτηριακές εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου.

Κατά την εκτέλεση των εργασιών περιβαλλοντικής αναβάθμισης και απόδοσης σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά προέκυψε η ανάγκη εκτέλεσης εργασιών για την απομάκρυνση δομικών στοιχείων αμιάντου που βρέθηκαν εντός του πρώην στρατοπέδου. Οι εργασίες αποξήλωσης, αφαίρεσης και διαχείρισης των φύλλων αμιάντου που κάλυπταν τις στέγες κτηρίων καθώς και διαχείρισης των ποσοτήτων αμιάντου (σπασμένα φύλλα αμιάντου) που βρίσκονταν εντός των εγκαταστάσεων του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία «POLYECO A.E.», η οποία αποτελεί αδειοδοτημένη εταιρεία διαχείρισης και αξιοποίησης επικινδύνων αποβλήτων.

Η Greenagenda.gr κατέγραψε τη διαδικασία αφαίρεσης και διαχείρισης των φύλλων αμιάντου και της χύδην ποσότητας αμιάντου που βρέθηκαν εντός των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου. Κατά τις εργασίες αποξηλώθηκαν 1.180 τετραγωνικά μέτρα φύλλων αμιάντου από το κτήριο Ε22 στη βορειοδυτική πλευρά και από βοηθητικά κτίσματα της νοτιοανατολικής πλευράς του στρατοπέδου και συλλέχθηκαν και διαχειρίστηκαν 17.750 κιλά χύδην αμιάντου που βρίσκονταν αποθετημένα σε διάφορα σημεία του στρατοπέδου. Οι εργασίες απομάκρυνσης των δομικών στοιχείων αμιάντου, οι οποίες ολοκληρώθηκαν σε διάστημα 8 ημερών, εντάσσονται στο έργο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά».

Το εξειδικευμένο και ειδικά εκπαιδευμένο σε θέματα διαχείρισης αμιάντου προσωπικό της εταιρείας «POLYECO A.E.», τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα ατομικής προστασίας, συσκεύασε στους προβλεπόμενους με βάση την κείμενη Νομοθεσία μεγασάκους τις ποσότητες αμιάντου που βρίσκονταν χύδην και σε παλέτες τα φύλλα αμιάντου (όπου τυλίχθηκαν σε φύλλα πολυαιθυλενίου κατάλληλων προδιαγραφών).

«Η απομάκρυνση του επικίνδυνου αμιάντου από τις στέγες των κτηρίων του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά και ο καθαρισμός του περιβάλλοντα χώρου από υπολείμματα αμιάντου αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά και παράλληλα αναδεικνύεται ο σωστός τρόπος διαχείρισης υλικών αμιάντου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για τη διαχείριση επικίνδυνων υλικών», τόνισε στη Greenagenda.gr ο Σάκης Λαζαρίδης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Εθελοντισμού του δήμου Παύλου Μελά.

Τα συσκευασμένα δομικά υλικά αμιάντου μεταφέρθηκαν στις αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις της εταιρείας στην ΒΙΠΕ Σίνδου, όπου και θα παραμείνουν για προσωρινή αποθήκευση μέχρι να μεταφερθούν για τελική διάθεση σε χώρο υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων στη Σουηδία.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση