Θεσσαλονίκη: Ο αστικός λαχανόκηπος μεγαλώνει και δίνει το παράδειγμα (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Ξεκινούν μετά το Πάσχα οι εργασίες επέκτασης του αστικού κήπου του δήμου Θεσσαλονίκης, γνωστού ως project Kipos 3, που βρίσκεται δίπλα στον αστικό αμπελώνα, στην περιοχή απέναντι από το Καυτανζόγλειο Στάδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, επιπλέον δέκα καλλιεργητές θα προστεθούν στους προϋπάρχοντες, ενώ ήδη ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων. Το πάρκο της Δόξας αποτελείται από τον πειραματικό αμπελώνα, τον αστικό κήπο και τον οπωρώνα, συνιστώντας, πλέον, ένα πολύ καλό παράδειγμα για κάθε γειτονιά της πόλης.

kipos 2 (840 x 456)

Ο «Κήπος της Γειτονιάς» είναι ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα της συνεργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης και μιας ομάδας φοιτητριών της Πολυτεχνικής Σχολής που υλοποιήθηκε με υποτροφία του προγράμματος Angelopoulos CGIU και από το πρόγραμμα «Start -Create Cultural Change», ένα πρόγραμμα του ιδρύματος Robert Bosch που υλοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτισμικών Οργανισμών της Γερμανίας.

kipos 1 (840 x 1031)

«Η ιδέα του αστικού κήπου ήταν συμβολική και η μεθοδολογία του θα μπορούσε να υλοποιηθεί και από άλλους δήμους», είπε στη Greenagenda.gr η αρχιτέκτονας τοπίου Ελευθερία Γαβριηλίδου η οποία σημείωσε ότι «είναι σημαντικό για μας το γεγονός πως αυτό το πείραμα συνεχίζει να υπάρχει δυο χρόνια μετά την έναρξή του. Οι άνθρωποι δένονται με την καλλιέργεια και καταθέτουν κόπο και ενέργεια στον χώρο. Και, φυσικά, είναι και μια αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων».

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Ματζίρης, προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης Κήπων του δήμου, σημείωσε: «Ο αμπελώνας και ο κήπος μπορούν να λειτουργήσουν ως πυρήνες ανάπτυξης της αστικής γεωργίας, σε μια νέα τάση που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη. Η ενεργοποίηση της γειτονιάς είναι ιδιαίτερα σημαντική».

kipos4 (840 x 473)

Ο χώρος είναι επισκέψιμος από μαθητές. Μάλιστα, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθέριο - Κορδελιό και Βερτίσκου έχει επισκεφθεί ήδη τέσσερις φορές τον χώρο μαζί με μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων.

kipos5 (840 x 473) kipos6 (840 x 473)

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση