Θεσσαλονίκη: Ο «κρεμαστός» κήπος της οδού Κλεάνθους (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Εντυπωσιάζει τους περαστικούς στην οδό Κλεάνθους, στην Κάτω Τούμπα, ο κάθετος κήπος που δημιουργήθηκε στην πρόσοψη του κτηρίου της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες από 800 μικρές γλάστρες τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο μιας μεταλλικής κατασκευής. Για την υλοποίηση του εργασιών χρειάστηκε περίπου ενάμιση μήνας. Ο κήπος καλύπτει την εξωτερική επιφάνεια του κτηρίου σε έκταση 50 τ.μ..

Τα είδη των φυτών που επιλέχθηκαν είναι: Αγγελική, Δενδρολίβανο, Ταφλάνη και Ναντίνα.

Το πιλοτικό αυτό έργο είναι το μοναδικό στη χώρα που υλοποιήθηκε από δήμο και συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της περιβαλλοντικής αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος. Ακόμη, το έργο αποσκοπεί στην υλοποίηση έργων και δράσεων επίδειξης για την ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτων στον αστικό χώρο, με βάση τις πρακτικές αειφορίας, αφού θα ποτίζεται με βρόχινο νερό.

Το νερό αυτό συλλέγεται από την οροφή του κτηρίου και του δώματος που αυτό διαθέτει μέσα από τις υφιστάμενες υδρορροές. Η αποθήκευση γίνεται σε υπόγεια δεξαμενή, από την οποία ακολούθως αντλείται για να καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης του κάθετου κήπου.

Το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του δήμου και του διεθνή μη κερδοσκοπικού οργανισμού Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος συλλογής όμβριων υδάτων.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση