Θεσσαλονίκη: Πειραματική αντιμετώπιση του φυλλοφάγου εντόμου που καταστρέφει δένδρα στο κέντρο

του Νίκου Αβουκάτου

Με μια πειραματική εφαρμογή εντομοαπωθητικής κόλλας στα δέντρα στις οδούς Αλεξάνδρου Σβώλου και Τσιμισκή σχεδιάζεται να αντιμετωπιστεί η έντονη προσβολή των δένδρων φτελιάς από το φυλλοφάγο έντομο Xanthogaleruca luteola.

Το πρόβλημα ξεκινά την Άνοιξη. Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, τους καλοκαιρινούς μήνες η κατάσταση του φυλλώματος χειροτερεύει στις δύο ιστορικές δενδροστοιχίες της πόλης. «Το πρόβλημα εντοπίζεται σε μεγάλη έκταση, στα 150 δένδρα στην Α. Σβώλουν, και στην Τσιμισκή και σε ποσοστό πάνω από το 80% των δένδρων», επισημαίνει ο Βαγγέλης Ματζίρης, δασολόγος – περιβαλλοντολόγος και προϊστάμενος του Τμήματος αλσών, δενδροστοιχιών και φυτωρίων του δήμου Θεσσαλονίκης.

Την Τρίτη 20 Μαρτίου στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη θα γίνει εκδήλωση με σκοπό την ενημέρωση των κάτοικων για το πρόβλημα, τους τρόπους αντιμετώπισής του αλλά και για τα οφέλη από τα δένδρα.

«Επιδιώκουμε στην προσπάθειά μας αυτή να βοηθήσουν και οι κάτοικοι. Η συνδρομή τους μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος και ταυτόχρονα η συμμετοχή τους μπορεί να είναι ένα καλό παράδειγμα και για άλλες γειτονιές της πόλης. Κάθε γειτονιά πρέπει να ενδιαφέρεται για το πάρκο της αλλά και τα δένδρα της. Η έγνοια και η προστασία του πράσινου χώρου μάς αφορά όλους διότι βελτιώνει την καθημερινότητά μας», υπογράμμισε ο κ. Ματζίρης.

Σύμφωνα με τον κ. Ματζίρη, η πληθυσμιακή έκρηξη του φυλλοφάγου εντόμου συνδέεται τόσο με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όσο και με τη δυσκολία αποτελεσματικής επέμβασης σε δένδρα που βρίσκονται εντός του αστικού δικτύου.

Σε μια προσπάθεια να μειωθούν τα προβλήματα που προκαλεί η έντονη παρουσία του εντόμου, το Τμήμα Αλσών Δενδροστοιχιών και Φυτωρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης (ΕΛΓΟ Δήμητρα), αλλά και την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας Γειτονιάς Αλεξάνδρου Σβώλου, προγραμματίζουν για τη φετινή χρονιά την τοποθέτηση ζωνών με ειδική εντομοαπωθητική κόλλα στα δέντρα, στην οποία θα παγιδευονται τα έντομα κατά την κίνηση τους επάνω στον κορμό.

Αν τα τελικά αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, τότε παρόμοια επέμβαση θα πραγματοποιηθεί και τις επόμενες χρονιές.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση