Σε άθλια κατάσταση οι ποδηλατόδρομοι της Θεσσαλονίκης (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει ποδηλατόδρομο, αλλά δεν έχει αποκτήσει μέχρι σήμερα ένα σύγχρονο δίκτυο, όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Τα χρόνια πέρασαν και σήμερα αυτό που δυστυχώς βλέπουμε να συμβαίνει είναι το... κάτι άλλο!

Το δίκτυο ποδηλατοδρόμων έπρεπε να έχει ειδικό τάπητα, ειδική σήμανση και φωτεινούς σηματοδότες για είναι ασφαλείς. Αυτό όμως δεν συμβαίνει.

Το δίκτυο ξεκίνησε με συνολικό μήκος 12χλμ από τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου και η τωρινή διοίκηση Μπουτάρη πρόσθεσε μερικά ακόμα χιλιόμετρα.

Αποφασίσαμε να κάνουμε ένα φωτορεπορτάζ στο δυτικό τμήμα του δικτύου. Πήραμε τη φωτογραφική μας μηχανή, μεσημέρι του Σαββάτου. Στην οδό Δωδεκανήσου, στην οδό Πολυτεχνείου, στην Αναγεννήσεως, η κατάσταση που αντικρίσαμε αρχικά μας προβλημάτισε και δεν άργησε να μας απογοητεύσει!

2

Ένας ποδηλατόδρομος... off-road, με πολλά εμπόδια για τους ποδηλάτες!

Οι ποδηλάτες πρέπει να επιδεικνύουν ετοιμότητα και αντανακλαστικά και βέβαια να είναι ικανοί στο σλάλομ για να αποφύγουν τα εμπόδια.

3

Οι ορθοπεταλιές στην πόλη μάλλον είναι για τους τολμηρούς, μας είπε ο Ν.Π., 44 ετών.«Δεν χρησιμοποιώ αρκετά σημεία του ποδηλατόδρομου επειδή είναι χάλια, αναγκάζομαι με κίνδυνο της ζωής μου να πηγαίνω από την  άσφαλτο ανάμεσα στα αυτοκίνητα», τόνισε.

Σε ορισμένα σημεία ακόμα και αν δεν έχει βρέξει τις τελευταιες ημέρες στην πόλη αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι βρεγμένο το οδόστρωμα!

4

Αλλά και η κακή μας νοοτροπία και η αδιαφορία των οδηγών δεν έχει όρια! Τα ΙΧ είναι παρκαρισμένα όπως βολεύει τον καθένα.

Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση του δικτύου μάλλον το θέμα έχει ξεχαστεί από τους αρμόδιους.

5

Στην οδό Αναγεννήσεως συναντήσαμε τον Στέλιο, 32 ετών, ο οποίος ξεκίνησε να κάνει ποδήλατο πριν 10 χρόνια.

«Μόνο η παραλία είναι σε καλή κατάσταση. Αυτός δεν είναι καν ποδηλατόδρομος. Στο εξωτερικό υπάρχουν διαβάσεις, φωτεινοί σηματοδότες. Εδώ φοβάσαι, δίνεις πάντα προτεραιότητα στους άλλους. Άπειρες λακκούβες, δεν υπάρχει κάποιο σημείο σταθερό, μόνο η παράλια είναι ασφαλής», είπε.

6

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση